Preminulo još šest osoba
69

U Srbiji 233 novozaraženih, upućen apel svim građanima da ne proslavljaju 1. maj

A. B.
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 233 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 3.614 osoba, a ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji sada iznosi ukupno 8.275 osoba.

Doktorica Darija Kisić Tepavčević je kazala da je od koronavirusa preminulo još šest osoba od kojih su tri muškarca i tri žene te da je broj smrtnih slučajeva porastao na 162.

"Ukupan broj testiranih je nešto manji od prethodnih dana jer je bio vikend, a moguće je da je bio i manji broj indikacija. Ukoliko gledamo procenat pozitivnosti 6,4 posto on je nešto veći nego proteklih dana, a broj preminulih se znatno ne uvećava on ostaje poprilično jednak kao prethodnih dana. Od preminulih šest osoba bile su četiri iz Gerontološkog centra", kazala je doktorica Kisić Tepavčević.

Doktorica Kisić Tepšavčević je apelovala na sve ljude da se suzdrže od proslave 1. maja i da budu disciplinovani ovaj vikend koji slijedi.

"Dosta smo bili zatvoreni u kućama prethodnih dana poželjeli smo se druženja, još pogtovo ide lijepo vrijeme i sve mi to razumijemo, međutim, nije još poželjno da se vraćamo normalnom životu. Apelujem da se strpimo još malo te da izdržimo i ponašamo se kao prethodnih dana. Bez obzira na to koliko lijepo vrijeme ide možemo se suzdržati da ovaj 1. maj ne proslavljamo kao prethodnih godina jer ako poslušate ovakav savjet onda se može očekivati da se što prije počnemo vraćati normalnijem životu", dodala je doktorica.

Kisić Tepavčević je iznijela još nekoliko podataka te je navela da je trenutno u bolnicama hospitalizovano 2.701 od čega je na respiratoru 85 osoba.

"Epidemija jenjava, ali ono što značajno mijenja našu epidemiološku sliku su upravo žarišta koja se javljaju u Gerontološkim centrima i to možemo vidjeti upravo po smrtnih ishodima u kojima su najčešće starije osobe. Od ukupnog broja umrlih, 103 su muškarca i59 žena, a procenat smrtnosti u našoj državi je 1.96 posto", kazala je.

Darija Kisić Tepavčević je kazala da je u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji koronavirusom zaraženo 549 korisnika i 149 zaposlenih.

Doktor Goran Stevanović je naglasio da je uprkos poboljšanju situacije veoma rano za opuštanje.

"Mi smo sada na početku kraja, zapravo, daleko smo od kraja kada je riječ o trenutnoj situaciji, pogotovo zato što virus još postoji u našoj zajednici i ne treba popuštati ranije mjere", kazao je Stevanović.

U Srbiji je od početka pandemije do sada testirano ukupno 67.917 osoba.