Na Pasuljanskim livadama
190

U Srbiji se održava vježba "Vatreni udar", učestvuje 1.500 vojnika, testiraju se i dronovi

V. K.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Vojska Srbije započela je realizaciju vojne vježbe "Vatreni udar 2024" koja se izvodi na poligonu "Pasuljanske livade".

Kako je saopćeno, vojska susjedne zemlje uvježbava izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih letjelica za izviđanje i vatrenu podršku.

"Opći cilj vježbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom ratištu, kao i provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije", naveli su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Također, govorili su i o broju vojnika koji učestvuju u vježbi.

"U vježbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane, snaga za specijalne operacije o protivelektronsku borbu. Angažovano je oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja su u procesu modernizacije, razvoja i testiranja za potrebe Vojske Srbije", objašnjeno je.

Naglašeno je i kako će vježba trajati dvije sedmice.

"Na osnovu rezultata vježbe utvrdit će se doktrinarna ograničenja i potreba za razvojem novih taktičkih principa, utvrdit će se mogućnosti zaštite i odbrane od napada iz zračnog prostora i istovremenog angažovanja različitih bespilotnih letjelica", zaključuje se u izjavi iz Ministarstva odbrane Srbije.