Etički imperativ
0

U Zagrebu otvorena izložba "Priče iz Srebrenice" kao opomena da se ovi zločini nikada ne ponove

I. Sa.
Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu je danas u zajedničkoj organizaciji sa Memorijalnim centrom Srebrenica otvorila putujuću izložbu "Priče iz Srebrenice".

Izložbu je uz veliki broj zvanica, uključujući ambasadore 30 zemalja u Republici Hrvatskoj otvorila ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte van Baak te direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

''Hvala Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebranica što je podržao naš prijedlog da ova izložba bude danas i ovdje. Također hvala Charlotte Van Bekk Ambasadorici Kraljevine Nizozemske što smo danas zajedno. Samo združeni u borbi za istinu i pravdu možemo graditi budućnost i bolji svijet za našu i svu djecu svijeta. To je naša moralna i ljudska obaveza, obaveza svih nas. A ovakvi susreti, izložbe, marševi i sjećanja iz dana u dan naš su etički imperativ bez priziva. I zato hvala vam što ste sa Srebrenicom i s nama danas ovdje'', istakla je tokom svog govora Kovačević-Bajtal.

Mnogi su gradovi, kroz svoje programe, izrazili veliku želju i spremnost da obilježe 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Ove godine će se putujuća izložba Memorijalnog centra moći vidjeti u mnogim gradovima naše zemlje, ali i izvan nje. Danas je hrvatska javnost u mogućnosti da posjeti "Priče iz Srebrenice", zahvaljujući Ambasadi BiH u Hrvatskoj.

''Svaki predmet, svaka priča, svaka biografija predstavljaju neizbrisiv dio kolektivnog sjećanja na žrtve i trajnu opomenu da se ovakvi zločini više nikada ne smiju ponoviti. Naša je dužnost da čuvamo uspomenu na žrtve, ali i da širimo svijest o genocidu u Srebrenici kako bismo kroz edukaciju i dijalog gradili bolju i pravedniju budućnost. Ova izložba putuje svijetom sa ciljem da inspiriše ljude da se bore protiv mržnje, netolerancije i nasilja. Posebno želim istaknuti našu zahvalnost svima koji na ovakav način zajedno s nama doprinose memorijalizaciji i širenju istine o genocidu kroz ovakve zajedničke aktivnosti. Vaša podrška i angažman su od velike važnosti za naš rad i misiju. Zahvaljujem Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu na gostoprimstvu i podršci u organizaciji ove izložbe. Također, želim zahvaliti svima koji su doprinijeli realizaciji ovog važnog projekta'', poručio je Suljagić prilikom otvaranja izložbe.

Priče koje su tretirane izložbom su podijeljene na tri dijela; život, smrt i pronađeni predmet. Na osnovu njih se svjedoči o osobi koja je ubijena u genocidu. Kroz izložene predmete žrtava genocida, njihove kratke biografije i video svjedočenja preživjelih svjedoka genocida Memorijalni centar nastoji približiti javnosti istinu o genocidu u Srebrenici i sjećati se ubijenih žrtava čije priče se moraju čuvati od zaborava.

Izložba ''Priče iz Srebrenice'' će u prostorijama Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu biti dostupna javnosti do 21. juna.