Zvono za uzbunu
2

Užas u Hrvatskoj: Doktor koji je silovao pacijenticu nastavio raditi u istoj bolnici

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ginekolog iz osječke bolnice koji je silovao pacijenticu i koji je za to krivično djelo osuđen - nastavio je raditi u istoj bolnici.

Doktor je prvostepenom presudom u februaru ove godine osuđen za silovanje pacijentice. Ali, čini se da institucijama ništa od toga nije zvono za uzbunu jer on i dalje radi u toj bolnici.

U službenim prostorijama KBC-a Osijek, pacijentica je pristupila na ultrazvučni ginekološki pregled, liječnik je potom zaključao vrata ordinacije i krenuo ju je neprimjereno dodirivati.

Počinio je krivična djela protiv spolne slobode i to krivično djelo silovanja i dva krivična djela bludnih radnji - utvrdio je tokom sudskog postupka i niza dokaznih radnji Županijski sud u Osijeku.

"Sud je dana 8. februara 2024. godine donio i javno objavio presudu gdje je optužen bio ginekolog. Presuda je osuđujuća, isti je oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, istodobno je navedenom optuženiku izrečena i sigurnosna mjera zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od četiri godine", rekao je Davor Mitrović sa Županijskog suda u Osijeku.

Zabrana doktorskog rada trebala bi se provesti nakon odslužene zatvorske kazne. Ali, budući da je ova presuda nepravosnažna pa samim time nije izvršena još i po njoj se ne postupa, 64-godišnji liječnik i dalje radi u istoj bolnici, piše Dnevnik.hr.

"Tačna je informacija da je zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. KBC Osijek kao poslodavac sukladno pozitivnim propisima nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku", poručili su iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Advokat objašnjava da su se ipak mogle provesti one mjere i radnje koje bi pojačale sigurnost i zaštitu prava pacijenata. Na primjer, da doktor predugo bez nadzora ne bude nasamo s osobom.

"Ova presuda ne obvezuje KBC Osijek niti druge poslodavce slične prirode na bilo koju reakciju. Naši propisi zapravo jesu takvi da u tim situacijama predviđaju mogućnost da poslodavac eventualno nekim drugom mjerama pokaže neku svoju odlučnost u sprječavanju nastanka nekih sličnih situacija. I to je zapravo ono što poslodavaca koji je odgovoran treba napraviti. Naravno, bilo koja od tih mjera ne smije biti selektivna u smislu da se ona smije upotrijebiti samo protiv tog konkretnog liječnika", rekao je advokat Danijel Pribanić.

Doktor se žalio na ovu prvostepenu presudu pa sve institucije čekaju odluku Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, čak i liječnika komora koja je je potvrdila da su do okončanja sudskog postupka i pravosnažne presude zastali s postupanjem protiv osječkog doktora.