Stare - nove tenzije
43

Vlada Crne Gore u velikoj krizi: Aleksa Bečić žestoko napao Dritana Abazovića

M. G.
Redaju se međusobne optužbe Abazovića, Krivokapića i Bečića (Foto: Savo Prelević)
Redaju se međusobne optužbe Abazovića, Krivokapića i Bečića (Foto: Savo Prelević)
Politička kriza koja posljednjih mjeseci trese Crnu Goru još uvijek ne pokazuje znakove jenjavanja, a posljednje izjave čelnih ljudi crnogorske vlade daju naslutiti da nova trvenja tek slijede.

Kriza vlasti u Crnoj Gori traje još od izbora u ovoj zemlji, kada je nakon tridesetogodišnje vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića formirana Vlada sastavljena od, blago rečeno, političkih partija s potpuno suprotnim političkim stavovima i svjetonazorima.

Prvi ispit

Prvi ispit nove vlade došao je u julu ove godine, kada su Demokrati i URA, zajedno s opozicijom, usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u parlamentu, a URA glasala i za smjenu ministra pravosuđa Vladimira Leposavića, zbog relativiziranja genocida. Ovo je dovelo do prvog napuknuća u vladajućoj većini.

Drugi je ispit uslijedio nakon najave ustoličenja vladike Srpske pravoslavne crkve Joanikija u manastiru na Cetinju, što je događaj koji je građane Crne Gore duboko podijelio. Vlada se na neki način podijelila na prosrpski orijentisane, koji su podržavali održavanje ceremonije na Cetinju, i one koji su pozivali na oprez zbog moguće eskalacije nasilja.

Ustoličenje Joanikija je, uz najmasovnije proteste i nerede u novijoj crnogorskoj historiji, ipak održano na Cetinju, a Vlada ove zemlje je, uz nemale napore, ipak uspjela održati koherentnost. Činilo se da je labava koalicija uspješno izdržala i ovaj udar i da će sve to ostaviti iza sebe.

Političko licemjerstvo

No, navodna najava crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića o pokretanju procedure smjene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ponovo je na test stavila odnose unutar crnogorske vlade.

Vicepremijer ove zemlje Dritan Abazović odmah je reagirao na ove najave Krivokapića najavivši da će, ukoliko Crna Gora bude imala novog ministra policije, imati i novog premijera. Ovom izjavom Abazović je uslovio Krivokapića, de facto rekavši da će, ukoliko premijer smijeni njegovog čovjeka, on srušiti kompletnu vladu.

Odgovor Abazoviću stigao je iz stranke Demokratska Crna Gora, koja ga je optužila za "prevrtljivost i političko licemjerstvo", rekavši da je "zabio nož u leđa" svima s kojima je koalirao i koji su mu bili nadređeni i da nastavlja "u svom prepoznatljivom stilu".

"Misli da će neviđenom medijskom histerijom nakon 5. septembra prikriti istinu, sakriti svoju prevrtljivost, sakriti to što konstantno pokušava da sjedi na deset stolica. Preigrao si se Abazoviću, provalili su te svi, provalili su te i Crnogorci, i Srbi, i pripadnici manjinskih naroda, jer vide da kod tebe nema trunke iskrenosti. Ljudima se ovih dana gadi to kako napadno pokušavaš da se obračunavaš s premijerom i kupiš zasluge za uspješnu akciju 5. septembra, a bio si protiv te akcije, protiv ustoličenja i sve vrijeme solirao, kako bi DPS preuzela vlast i kontrolu nad Cetinjem i Crnom Gorom", napisao je na Facebooku predsjednik ove stranke i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Rukavica je bačena

Bečić mu je na kraju uputio i otvoreni izazov: "Izvoli, obori Vladu ako imaš petlje. Nemaš, naravno, i samo blefiraš da bi pokušao da trguješ kao mnogo puta do sada".

Što bi se viteškim žargonom reklo, "rukavica je bačena". Ostaje samo da vidimo hoće li je Abazović podići. Međutim, šta god da se desi, izvjesno je da vlada veliki animozitet unutar vladajućih struktura u ovoj zemlji. A, "gdje je čeljad bijesna, tu je i kuća tijesna". I u ovom već otvorenom sukobu vlasti može politički može profitirati samo Milo Đukanović kojem je nesumnjivo stalo da pokaže kako politički nije mrtav.