Sjednica u Beogradu
70

Vojno rukovodstvo Srbije demantuje da su htjeli ući na Kosovo: Takve izjave vrijeđaju intelekt

V. K.
Vojno rukovodstvo Srbije smatra kako se Priština služi lažima i dezinformacijama (Foto: Vojska Srbij
Vojno rukovodstvo Srbije smatra kako se Priština služi lažima i dezinformacijama (Foto: Vojska Srbij
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović te ministar odbrane Miloš Vučević održali su konferenciju za medije na kojoj su razgovarali o situaciji na Kosovu i optužbama da je vojska Srbije planirala veću akciju na ovom području.

Ministar Vučević je pojasnio kako Srbija ima odličnu saradnju sa KFOR-om uprkos političkim razlikama koje postoje.

"Naše državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito dolaskom Kurtija, upozorava javnost na pritisak, šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na Kosovu. Saradnja sa KFOR-om zasnovana je na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala. Jedno su naše političke razlike, a drugo je saradnja na terenu", rekao je ministar Vučević.

Također, on je odbacio optužbe iz Prištine da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu.

"Kao dokaz Kurtiju služi navodno zaplijenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naouržanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namjenskoj industriji. Pitam Kurtija, šta će sa tim što kosovska policija koristi naše naouružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koje su proizvedene u Srbiji. Njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje?", poručio je Vučević.

S druge strane, general Milan Mojsilović demantovao je navode kako je Srbija pripremala akciju za pripajanje sjevera Kosova.

"Vojska Srbije je ozbiljna, snažna organizacija, koja ne trpi laži. Vrijeđa intelekt da je vojska Srbije planirala upad na Kosovo. Demantujem sve navode iz Prištine", rekao je Mojsilović.

Također, on je demantovao i to da je Milan Radoičić učestvovao na obuci na vojnom poligonu u blizini Jagodine.

"Milan Radoičić nije učestvovao o obukama na Pasuljanskim livadama. U par navrata je pozivan na vježbe, ali se nije odazvao. Šta Radoičić radi na svom imanju nije stvar Vojske Srbije", poručio je Mojsilović.