U Beogradu
77

Vučić nakon sastanka s Ramom: Niko normalan se ne raduje novim rovovima

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak u Beogradu s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da se niko normalan ne raduje novim nacionalnim rovovima i novim mogućnostima bilo kakvih novih sukoba.

Vučić je kazao kako su poslije decenija šutnje u odnosima Srbije i Albanije počeli da mijenjaju loše političko naslijeđe te kako su dobrim rezultatima pokazali da njihovi narodi mogu mnogo brže da idu naprijed i mnogo brže da sarađuju.

"Uvijek smo podržavali Berlinski proces kao veoma koristan regionalni format. Smatramo da će on da doprinese daljoj saradnji, procesu pomirenja i prevazilaženju naslijeđa iz prošlosti", rekao je Vučić.

Vučić je također kazao da je inicijativa Otvoreni Balkan donijela ogromne koristi za svakoga i da smatra da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu i standardu svih građana.

"Ako smijem da kažem, ne mislim da se iko normalan raduje novim nacionalnim rovovima i novim mogućnostima bilo kakvih novih sukoba", naglasio je Vučić.

Premijer Albanije izjavio je nakon razgovora s Vučićem da je njihova dužnost da se "mir učini nepovratnim'".

"Stekli smo naviku da pričamo na otvoren način i da se složimo da se ne slažemo i da uprkos tome pričamo o ciljevima koji moraju biti zajednički svima u regionu, kako bismo unaprijedili proces mira. Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim", rekao je Rama.

Rama je istakao da su on i Vučić razgovarali i o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani u oktobru i da je to tema koja je od zajedničkog interesa.

"Imali smo vremena da na sastanku, koji je trajao nešto duže, da razgovaramo opsežno o ključnim temama, kao što je Berlinski proces. Zaista je neizostavno da se na njega fokusiramo i da on prođe uspješno. Smatram da bismo mogli da napravimo nekakav novi plan, kako bi i Evropska komisija mogla da na papir stavi finansije za Zapadni Balkan, da bismo mogli da otvorimo nove puteve za integraciju naših zemalja u tržište EU, ali i da sukobimo mišljenja", rekao je albanski premijer.

Albanski premijer posjetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a jučer je boravio u Skoplju i Prištini.