Srbija - Kosovo
18

Vučić nakon sastanka sa Escobarom: Dobro se zna koje su naše crvene linije

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se u prethodna dva dana susreo s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Ohridu, sa posebnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i s izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

"Sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine, što su potpisali i predstavnici EU, mora biti provedeno, a svi dužnosnici s kojima sam razgovarao znaju naše crvene linije", izjavio je u intervjuu danas Aleksandar Vučić uoči nove runde razgovora dviju strana.

On je u razgovoru s američkim dužnosnikom ukazao na "nepromijenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regiji i rješavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine", istaknuvši neophodnost "potpune primjene do sada potpisanih sporazuma".

U intervjuu za Euronews Vučić je naglasio da su, u pogledu uspostavljanja Zajednice srpskih općina (ZSO) pod pokroviteljstvom EU potpisana četiri sporazuma.

Na pitanje priprema li se za novu rundu razgovora s predstavnicima Kosova i koje su "crvene linije" Vučić je rekao da ih imaju obje strane, a da je važnije pokušati doći do kompromisnih rješenja i da moraju mnogo raditi da bi se situacija stabilizovala.

"Vjerujem da je u interesu obje strane da osiguramo slobodan protok roba, ljudi, kapitala. Na tome moramo veoma marljivo raditi, kao i na tome da se implementiraju svi prethodni sporazumi", poručio je Vučić u pomirljivom tonu.