Pojasnio zašto je šutio
204

Vučić o sastanku s šefom CIA-e: Smijem se kada kažu da je u BiH bilo transparentno, a u Srbiji skriveno

B.H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da je sa šefom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom vodio vrlo korisne i dobre razgovore i da se smije onima koji komentarišu kako je posjeta Srbiji bila skrivena a u BiH transparentna.

"Imali smo vrlo korisne i dobre razgovore. Smijem se onima koji kažu da je u Bosni i Hercegovini bilo transparentno, a u Srbiji skriveno", kazao je Vučić.

Kazao je da je odluka bila na gostima.

"Razgovarate sa vašim gostima, pa vidite da li hoće javnost ili neće. Obično kada razgovarate sa šefovima službi ili napravite ono što se zove 'photo opportunity' ili ništa. Tu nema nikakvih izjava ili čega već", rekao je Vučić.

Dodao je kako su dogovori sa američkim zvaničnicima odlučili su upravo to – da ne bude "ništa".

"Mi kao ozbiljna zemlja, smatrali smo da je ovo najbolji mogući način, a i Amerikanci kao najozbiljnija zemlja na svijetu uz Kinu, smatrali su da je ovo najbolji mogući način praćenja posjete", rekao je Vučić.

Sa druge strane, kada je riječ o temama razgovora, srbijanski predsjednik kaže da su razgovarali o budućnosti zemlje i regiona.

"Oni su iznijeli svoje stavove, mi smo iznijeli naše stavove. Imali smo vrlo koristan, pristojan i rekao bih važan sastanak", kazao je Vučić i dodao da je "to sve što može po tom pitanju da kaže".

Podsjećamo Burns je prethodno boravio u Bosni i Hercegovini. S dužnosnicima s kojima se susreo u Sarajevu šef CIA-e razgovarao je o temama od zajedničkog interesa.

To uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također su razgovarali o separatističkoj retorici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vlade RS-a.