Beograd
245

Vučić razgovarao s predsjednikom Izraela: Molio sam arapske prijatelje da se riješi pitanje talaca

A. L.
Foto: Pink.rs
Foto: Pink.rs
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjedenikom Izraela Isaacom Herzogom. .

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

"Kakve odnose imate sa nekim uvijek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvijek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svjetskog rata, kao i prije, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno", poručio je Vučić nakon sastanka.

Vučić je u prvi plan istakao prijateljstvo dva naroda i izuzetno dobre odnose između Izraela i Srbije, kao i želju za produbljivanjem i jačanjem odnosa između zemalja.

"I vaši sportisti ovdje igraju na domaćem terenu, osjećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a vidjet ćete poslije i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom", rekao je.

Vučić je najavio potpisivanje niza međudržavnih sporazuma, a istakao sporazum o otvorenoj trgovini sa Izraelom kao jedan od najvažnijih dodajući da se nada da će biti sproveden po ubrzanoj proceduri.

Poručio je da postoji prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji, i da je to ono ka čemu teže.

Vučić je rekao da se na sastanku govorilo i o trenutnoj situaciji na Kosovu i da je insitirao na poštovanju međunarodnog javnog prava kao i poštovanju povelja UN i drugih ratifikovanih dokumenata, a da je Herzog njega uputio u trenutnu situacju u kojoj se Izrael nalazi, posebno govorivši o izraelskim taocima, koje je Hamas oteo 7. oktobra prošle godine.

"Više ljudi, prijatelja iz arapskog svijeta molio sam da razgovaraju s onima koji ga drže da bude pušten kući", rekao je Vučić.

Vučić se posebno zahvalio predsjedniku Izraela što ova država nije podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Herzog je u svom obraćanju istako važnost teme puštanja talaca rekavši da bi ona trebala da bude glavna tema za međunarodnu zajednicu kao i njen primarni cilj.

"Emotivno ste pomenuli nedaće izraleskih talaca i drugih nacionalnosti. Alon Ohel je Izraelac srpskog porijekla, koji je bio na festivalu", rekao je Herzog.

Herzog je iskoristio priliku da govori i o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Izrael i zahvalio se Vučiću za podršku koju je do sada pružio Izraelu.

Izraelski predsjednik zaključio je da je ova posjeta pokazatelj posvećenosti dvije zemlje za daljom saradnjom i zahvalio se predsjedniku Srbije na gostoprimstvu.