Ljubovija
101

Vučić u mjesto gdje je planirano kopanje litija doveo direktora Rio Tinta, on dao šest obećanja

S. Š.
Sastanak o iskopavanju litija u Ljuboviji (Foto: RTS)
Sastanak o iskopavanju litija u Ljuboviji (Foto: RTS)
Aleksandar Vučić ovih dana boravi u Loznici, a posjećuje i okolna mjesta u kojima je najavljeno iskopavanje litija. Jedno od tih mjesta je i Ljubovija gdje je danas stigao i direktor Rio Tinta Jakob Stausholm.
Osim Vučića i Stausholma, sastanku prisustvuju i Dubravka Đedović ministrica energetike, Irena Vujović ministrica zadužena za životnu sredinu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali ali i Marijanti Babić, inače glavna zastupnica Rio Tinta.

Najavljeno iskopavanje litija izazvalo je zabrinutost u gradovima širom Srbije, ne samo u onim mjestima gdje će se vršiti iskopavanje. Organizovani su i neki od najmasovnijih protesta, a Vučić je danas potvrdio da je primijetio zabrinutost kod građana.

"Poštujem opravdan strah ljudi", rekao je Vučić.

Nakon predsjednika Srbije, obratio se i direktor Rio Tinta koji je rekao da bi sigurnost, prvenstveno u smislu zaštite prirodne sredine, bila na prvom mjestu te firme prilikom eksploatacije litija u Podrinju.

Stausholm kaže da razume da Rio Tinto još uvijek nije zadobio i nema povjerenje svih stanovnika Srbije i da jedan od razloga zbog kojih je u Loznici jeste da lično prenese šest obećanja.

"Prvo obećanje odnosi se na to da će lično voditi računa i pozivati na odgovornost svakog rukovodioca kompanije Rio Tinto, svakog menadžera, zaposlenog ili izvođača radova na projektu Jadar, koji će učestvovati u izgradnji i radu modernog podzemnog rudnika koji je siguran za sve stanovnike Srbije i životnu sredinu", rekao je Stausholm.

Drugo obećanje, dodao je, odnosi se na to da će hiljade zaposlenih u kompaniji Rio Tinto koji budu učestvovali u radu rudnika živjeti u Loznici, jesti lokalnu hranu, piti lokalnu vodu, udisati lokalni vazduh i poštovati lokalnu zajednicu.

Direktor Rio Tinta Jakob Stausholm (Foto: RTS)
Direktor Rio Tinta Jakob Stausholm (Foto: RTS)

"Treće što vam obećavam je da se radujemo i podržavamo nadzor naših aktivnosti od strane lokalne zajednice u vezi sa svim aspektima razvoja, izgradnje i rada našeg rudnika i to sve počevši od ovog trenutka", dodaje Stausholm.

Četvrto obećanje se odnosi na to da će tim Rio Tinta u Srbiji otvoreno i iskreno razgovarati sa svima i da će biti tu da čuju sve brige i nedoumice, i da ponude precizne odgovore zasnovane na činjenicama.

"Peto, obećavam vam da ćemo, kada pogriješimo, priznati tu grešku, ispraviti je, naučiti iz nje i nećemo je ponavljati", dodaje direktor Rio Tinta.

Šesto obećanje, zaključio je, jeste da tim Rio Tinta u Srbiji nikada neće prestati da radi na tome da zadobija i zadrži povkerenje građana.

"Niko od vas, ni vaši potomci, ne smije živjeti u strahu da će podzemni rudnik biti štetan", zaključio je Stausholm.