Hoće li potpisati ugovor
182

Vučiću danas u posjetu stiže Macron: Srbija želi 12 Rafalea, Francuska oprezna zbog Rusije

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u četvrtak započinje dvodnevnu državnu posjetu Srbiji, gdje bi mogao finalizirati ugovor o prodaji 12 borbenih aviona Rafale ovoj zemlji poznatoj po bliskim vezama s Rusijom.

Usred političke krize u Francuskoj, Macronova posjeta Srbiji 29. i 30. augusta nosi diplomatsku osjetljivost, dok Jelisejska palača ostaje suzdržana po pitanju razloga za ovaj posjet. Planirana konferencija za novinare u utorak je naglo odgođena bez objašnjenja.

Ono što je sigurno jest da će se Macron u večeras sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada se očekuje najava finalizacije ugovora o prodaji aviona Rafale Srbiji. Vučić je u ponedjeljak potvrdio da su pregovori o ugovoru u toku, a također je spomenuo moguće dogovore s francuskim državnim energetskim dobavljačem EDF-om kako bi se ojačala industrija Srbije.

Macronov program uključuje posjet muzeju i ekonomski forum o umjetnoj inteligenciji u Novom Sadu u petak, ali je potencijalna prodaja aviona Rafale privukla najviše pažnje u Srbiji, čija vojska uglavnom ovisi o zastarjelim sovjetskim avionima Mig-29.

Iako je Vučić često tvrdio da je ugovor vrijedan 3 milijarde eura s francuskom aviokompanijom Dassault skoro finaliziran, francuska vlada je ostala opreznija. Prodaja Rafalea Srbiji – zemlji poznatoj po bliskim vezama s Moskvom i povremeno agresivnom stavu prema balkanskim susjedima – izaziva značajnu zabrinutost. Među glavnim pitanjima je kako Francuska planira spriječiti da tehnologija Rafale bude podijeljena s Rusijom ili korištena za pritisak na Kosovo, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje.

Pariz je dosljedno izbjegavao adresirati ove zabrinutosti, dok je branio Srbiju u njenim eskalirajućim tenzijama s Kosovom oko regije na sjeveru koju pretežno naseljavaju Srbi koji odbijaju kosovsku suverenost.

Iako Macronovi savjetnici tvrde da nije naivan u pogledu Vučićeve autoritarne vladavine, Macron je pokazao sklonost prema simpatiziranju sa srpskim liderom. Vučić, koji vlada Srbijom od 2012. godine, koristi se transakcijskom diplomacijom s velikim silama poput Rusije, Kine i Zapada. Od početka rata u Ukrajini, Vučić je odbijao uskladiti se sa evropskim sankcijama protiv Moskve, ali srpske fabrike i dalje proizvode oružje za Ukrajinu.

Dana 20. augusta, Jelisejska palača izjavila je da je Macronova posjeta imala za cilj "potvrditi podršku Francuske za evropsku integraciju Srbije". Prodaja zapadne vojne opreme, poput Rafalea, vidi se kao gesta da se Srbija distancira od svog tradicionalnog ruskog saveznika.

Međutim, posvećenost Srbije evropskim integracijama ipak ostaje upitna zbog određenih postupaka Vučićeve vlade.