Smirilo se nakon sukoba
101

Zastava Kosova prvi put postavljena ispred općina na sjeveru, specijalci dežurali cijeli dan

N. V.
Kosovska zastava je prvi put postavljena ispred zgrada općine Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nakon što su novi načelnici uz asistenciju specijalne policije preuzeli mandat osvojen na lokalnim izborima koje su Srbi na sjeveru bojkotovali.

Prva kosovska zastava je postavljena srdinom maja ispred Kosovske Mitrovice nakon što je gradonačelnik Erden Atić iz Samoopredeljenja preuzeo funkciju.

U to vrijeme su se ispred ostalih općina vijorile srpske zastave, međutim nakon jučerašnjeg incidenta između policije i građana prilikom dolaska novih načelnika, postavljena je albanska zastava ispred svih zgrada općina sa srpskom većinom.

Odnosno, zastava Srbije se ispred Zvečana vijorila do danas popodne kada je postavljena zastava Kosova.

I tokom današnjeg dana su specijalne snage osiguravale zgrade triju općina s obzirom na otpor koji su građani pružili jučer. Situacija je bila mirna i nije bilo sukoba.

Jučerašnji snimci sa Kosova pokazuju pak da je situacija bila prilično napeta, čuli su se rafali, policija je bacala šok bombe i suzavce te ih rastjerivala gumenim mecima.

Teško naoružane jedinice specijalnih snaga Kosova su na silu omogućile ulazak načelnicima, a što je osudila međunarodna zajednica i SAD.