Bez dogovora s vladom
21

Znate li za "bijeli štrajk" nastavnika? U Srbiji je danas počeo i svi đaci su dobili petice

S. Š.
Osnovna škola Kralj Petar I, Beograd (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Osnovna škola Kralj Petar I, Beograd (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Članovi Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije (NSPRS) saopćili su da će 14. oktobra, odnosno danas, svim učenicima upisati ocjenu "odličan pet (5)" i ta ocjena će biti osnov za zaključivanje na kraju polugodišta ukoliko im vlast ne odgovori na zahtjeve.

Na takozvani bijeli štrajk članovi sindikata su se odlučili jer, kako su saopćili, Vlada Srbije i Skupština Srbije do zadatog roka 13. oktobra odgovarajućim izmjenama zakona i pratećih propisa nisu unaprijedili sigurnost u školama tako da bi se nastavnicima garantovala efikasnija pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimjereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave.

Jedan od zahtjeva koji je sindikat uputio bilo je i ukidanje prijava prosvjetnoj inspekciji.

"Za usvajanje tih zahtjeva potrebna je samo politička volja Ministarstva prosvjete, Vlade i Narodne skupštine. Usvajanje i sprovođenje izmijenjenih propisa državu ne bi koštalo ni jedan dinar", saopćili su u iz sindikata.

Pojasnili su da će petice koje će nastavnici u osnovnim i srednjim školama upisivati učenicima, "ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni ni do kraja polugodišta", biti "osnov za zaključivanje ocjena 'odličan 5', bez obzira na sve druge ocjene koje će se davati prema objektivnim kriterijima.