Bivši članovi BS-a
21

Zvanično osnovan Bošnjački demokratski pokret u Crnoj Gori: "BS je pogazila naše ideale"

N. Ž.
Članovi Bošnjačkog demokratskog pokreta (Foto: X)
Članovi Bošnjačkog demokratskog pokreta (Foto: X)
U Podgorici je danas predstavljena nova stranka nazvana Bošnjački demokratski pokret, a osnivači su bivši članovi Bošnjačke stranke, koji su BS napustili nakon što se ova partija uključila u vladajuću koaliciju u Crnoj Gori.
Za predsjednika BDP-a jednoglasno je predložen Sead Šahman, koji je pojasnio zbog čega se krenulo u kreiranje nove stranke.

"Želimo danas da predstavimo jedan novi bošnjački projekat koji je superioran u odnosu na ono što su kao opciju imali Bošnjaci. Dvadeset pet mladih i obrazovanih je reklo 'ne u naše ime'. BS je pogazila naše ideale. Dobar dio nas je bio član BS, a jedan dio nije nikad bio član partije", rekao je Šahman.

Istakao je da ovu priču vide ne kao alternativu BS već kao opciju broj jedan među bošnjačkim stanovništvom.

"Ovo što danas radimo jeste zov Bošnjaka i dijaspore koji kažu da njihovi interesi nisu afirmisani na pravi način. Ovu zemlju vidimo kao građansku i multietničku", poručio je Šahman.

U odgovoru na pitanje novinara zbog čega je izašao iz BS-a, Šahman je rekao da je uključivanje u vladu bio samo posljednji u nizu pogrešnih poteza vodstva stranke.

"Ova rekonstrukcija Vlade je samo kap koja je prelila čašu. Probali smo iznutra da mijenjamo, a kad nismo uspjeli, izašli smo u javni prostor. Podijeljeni resori nisu interesi naroda", rekao je.