Crvena linija
133

Salkić nakon izjava Schmidta: Nije u pitanju samo Alija, svi smo ako ostanemo pognute glave

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je izjednačio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, uslijedile su brojne reakcije.
Oglasio se i Ramiz Salkić (SDA), zastupnik u Narodnoj skupštini RS uz jasne poruke.

"Biti na strani istine i pravde obaveza je svakog čestitog stanovnika naše domovine. Biti na strani onih koji su ustrajali u borbi za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu obaveza je svakog dobronamjernog stanovnika nase domovine. Biti na strani onih koji nisu zagovarali i provodili zločine nad drugima suprostavljajući se svakoj vrsti osvete prema nevinima moralna je obaveza svakog pojedinca", rekao je Salkić.

Napominje da, kada vam bez bilo kakvog osnova i argumenta napadnu na predsjednika, napali su "vašu borbu i vaše ciljeve za koje ste se borili".

"Kada izjednače presuđenog ratnog zločinca sa višestruko nagrađivanim predsjednikom vaše države, onda su izjednačili vašu borbu za mir i opstanak sa zločinima presuđenog ratnog zločinca. Zbog toga ovo treba biti krajnja crvena linije gdje svi u glas trebamo i moramo reći stop. Ovdje nije bio neki građanski rat. Međunarodni sud je presudio dva međunarodna oruzana sukoba na teritorij Bosne i Hercegovine. Međunarodni sud je presudio postojanje dva udružena zločinacka poduhvata. Ovdje svi domoljubi, patriote i branioci ideje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine trebaju jasno podići svoj glas, zauzeti svoj stav prema tendenciji izjednačavanja onih koji su se borili za slobodu i preživljavanje sa onima koji su počinili genocid. Nije ovdje u pitanju samo Alija, svi smo mi u pitanje ukoliko ne podignemo svoj glas i ostanemo pognute glave kao da se ništa nije desilo", poručio je Salkić.