Moguće nepravilnosti
88

SDA traži novo brojanje glasova u Bosanskom Petrovcu nakon što je njihov kandidat izgubio zbog jednog glasa

I. Sa.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon što je Bobana Velagić Lipić (SNSD) odnijela pobjedu za načelnicu Bosanskog Petrovca, stranka njenog protivkandidata Mahmuta Jukića (SDA) je podnijela zahtjev CIK-u za ponovno brojanje glasova.
"Očekujemo od CIK-a da odobri ponovno brojanje glasova u cijeloj izbornoj jedinici 030 Bosanski Petrovac za općinskog načelnika zbog niza neregularnosti i nepravilnosti na biračkim mjestima što smo dokumentovali, kao i zbog same razlike u konačnom ishodu, koja iznosi samo jedan glas. O odluci CIK-a ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", navelo je SDA.

Jukić je prvobitno proglasio pobjedu da bi stiglo do preokreta.

Kako tvrdi, na četiri biračka mjesta (030A002 OŠ1, 030A004 Bukovača, 030A009 Vrtoče, 030A014 OŠ3) su uočene nepravilnosti.

"Naime, među nevažećim listićima pronađeni su važeći glasovi za SDA, dok su među važećim listićima otkriveni oni koji su trebali biti proglašeni nevažećim. Na jednom biračkom mjestu primijećeno je korištenje dvije različite olovke na nevažećem listiću za SDA, što dodatno povećava sumnje u namjernu manipulaciju i poništavanje listića.

Također, uočeno je da je kandidat SNSD-a za Općinsko vijeće imao više glasova od stranke, što je prosto nemoguće. Izražavam sumnju u rad Biračkog odbora na pojedinim biračkim mjestima, poput Bukovače, Suvaje i Kolunića, gdje je uočeno da nema ni jednog nevažećeg listića za nivo načelnika, što je neuobičajeno s obzirom na to da većinu birača na tim mjestima čine starije osobe. Obzirom na minimalnu razliku od samo jednog glasa i uočene nepravilnosti, sumnjam da su ove iste neregularnosti utjecale i na broj glasova koje sam dobio kao kandidat za načelnika", napisao je Jukić putem Facebooka.