Putovanje ka uspjehu
31

Sektor turizma nudi bezbroj mogućnosti za izgradnju uspješne karijere

Tokom studija, Zeničanin Afan Abazović je radio kao turistički vodič za lokalnu putničku agenciju i putovao Evropom s turistima i turisticama iz Bosne i Hercegovine. Taj posao je bio ostvarenje jedne od životnih želja za ovog sad tridesetšestogodišnjeg diplomiranog pravnika.

Kao zaljubljenik u kulturna i prirodna blaga Bosne i Hercegovine, Afan je oduvijek osjećao da bi i njegova domovina mogla postati popularna turistička destinacija. Zato je ulice turističkih centara Španije, Italije, Turske i Grčke prije četrnaest godina zamijenio ulicama svog rodnog grada i stazama okolnih planina, kojima s radošću vodi svoje gošće.

"Turizmu prilazim s velikom ljubavlju, s namjerom da druge podučim kakvih sve ljepota imamo i to je ono što me vodi cijelo ovo vrijeme", kaže on.

Intrigantna socijalistička arhitektura, bogat multikulturalni život, važni nacionalni spomenici, dobra saobraćajna povezanost s ostatkom zemlje, kao i obližnje planine vanredne ljepote neke su od karakteristika Zenice koje je Afan prepoznao kao dobre predispozicije za razvoj turizma. Ali i faktor iznenađenja i očekivanja posjetilaca koja su ravna nuli, dodaje on.

Afan Abazović: Turizmu pristupam s velikom ljubavlju
Afan Abazović: Turizmu pristupam s velikom ljubavlju

"Iskren da budem, u početku sam nerijetko dobijao komentare sa podsmijehom kao što su: 'Kakve Zenica ima veze sa turizmom?' i 'Nećeš valjda ljude pod Željezarine dimnjake voditi?', i slično. No, priča se potpuno promijenila", kaže ovaj Zeničanin koji je u međuvremenu prošao brojne obuke za turističke vodiče, registrovao obrt planinarskog vodiča pod nazivom Afantour, i kreirao brojne zanimljivo osmišljene gradske i planinske ture za koje interes sve više raste.

"Turizam je jedna od grana privrede zbog koje, da su stvari poslagane kako treba, ne bi bilo apsolutno nikakve potrebe da se ide u Njemačku", kaže Afan. "Turistička sezona traje cijelu godinu, imamo zimski turizam, ljetni turizam, zemlja smo za koju se kaže da je najzapadnija tačka Istoka i najistočnija tačka Zapada, relativno nepoznata širem turističkom svijetu, a sve su to argumenti koji rade za nas, samo ih trebamo upakovati u kvalitetan celofan, staviti mašnicu i postaviti na tržište."

Bosna i Hercegovina može postati vodeća turistička destinacija u regiji

S Afanom se slaže i tridesetpetogodišnja Amela Bubalo iz Konjica, koja je 2012. godine osnovala turističku agenciju Visit Konjic. Amelina agencija nudi različite adrenalinske turističke ponude, od raftinga na Neretvi do planinarskih aktivnosti na Prenju, jednoj od najljepših bosanskohercegovačkih planina.

"Bosna i Hercegovina ima velike potencijale da postane vodeća turistička destinacija u regiji, a sigurno i šire, kad se posmatra bogata ponuda od kulturnog, gastro, vjerskog, pa sve do jedinstvenog outdoor turizma", kaže Amela.

Baš kao i Afan, i Amela je studirala pravo, ali je putujući upoznavala trendove u turizmu, zatim otvorila vlastiti obrt i počela nuditi turističke usluge gošćama iz inostranstva. Amela smatra da je prednost rada u turizmu upravo to što je ono interdisciplinarno, jer u njemu svoje radno mjesto mogu naći osobe s različitim profesionalnim interesima i obrazovanjem: od kreativaca, preko ekonomista i pravnika, do sportista i ekologa.

Amela Bubalo: Prednost rada u turizmu je interdisciplinarnost
Amela Bubalo: Prednost rada u turizmu je interdisciplinarnost

S univerzitetskom diplomom iz oblasti ekologije i zaštite okoliša i iskustvom rada u turizmu u Sjedinjenim Američkim Državama, tridesettrogodišnji Danijel Prpoš je na porodičnom imanju u blizini Gradiške prošle godine otvorio Kamp Bukovica. Samostalnost, fleksibilnost u donošenju odluka i slobodnom vremenu, te stvaranje kontakata s ljudima iz raznih poslovnih sektora i država smatra glavnim prednostima rada u turizmu. "Isto tako, to je odlična mogućnost da se unaprijedi turizam države što i jeste jedan od glavnih ciljeva, a sa druge strane u privatnom smislu je odličan izvor prihoda za čitavu porodicu", kaže Danijel.

Turizam je rastuća grana privrede u Bosni i Hercegovini i jedna je od okosnica njenog ekonomskog razvoja. U 2019. godini, prije početka pandemije Covid-19, broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini povećan je za 13,7%, a prihodi od turizma povećani su za 6%. Između januara i septembra ove godine zabilježen je porast od 5% u broju turista u odnosu na isti period 2019. godine, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Danijel Prpoš: Turizam može biti odličan izvor prihoda
Danijel Prpoš: Turizam može biti odličan izvor prihoda

18.500 novih radnih mjesta u turizmu

Iako je pandemija usporila taj rast, u periodu između 2021. i 2027. godine u Bosni i Hercegovini bi se moglo otvoriti novih 18.500 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok bi deficit kvalificiranog kadra u istom periodu mogao dosegnuti broj od 8.100 radnika i radnica, prema USAID-ovim procjenama potreba ljudskog kapitala u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini. Međutim, postojećom radnom kadru trebaju savremene vještine i znanja o kvalitetnom pružanju turističkih usluga, prema USAID-ovim procjenama.

"Mi još nismo svjesni koliko su značajni turistički radnici kao ambasadori države", kaže Afan, objašnjavajući važnost kvalitetnog obrazovanog radnog kadra za razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini. "Gosti gledaju svaku sitnicu i zato svako iz turističkog lanca mora raditi svoj posao na najbolji način."

Vlada SAD-a podstiče mlade da se školuju i rade u oblasti turizma putem projekta USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), koji je na online obrazovnoj platformi u oblasti turizma i ugostiteljstva Turizam Academy nedavno objavio još jedan koristan kurs namijenjen mladima koji se obrazuju za rad u toj industriji, ali se možda osjećaju izgubljeno u moru mogućnosti. Kroz kratki i dinamični online kurs pod nazivom Turizam za mlade: Put ka karijeri, mlade osobe mogu istražiti različite aspekte turizma i ugostiteljstva, prilagođene različitim tipovima ličnosti, te pronaći svoje mjesto u ovom sektoru. Kurs uključuje i predavanje Roberta Dacešina, popularnog travel blogera iz Banja Luke, koji govori o tome zašto bi mladi trebali istražiti ili započeti karijeru u turizmu i ugostiteljstvu.

Program USAID Turizam će se predstaviti i na konferenciji pod nazivom Future Leaders Summit, koja se održava u sarajevskom Domu mladih. U subotu, 16. decembra obavezno učestvujte u razgovoru s Nerminom Numićem, osnivačem turističke agencije Cheyf, i Sanjom Kavaz, preduzetnicom i pionirkom trail trčanja u BiH, koja kombinuje zdravi boravak u prirodi s turizmom. Osim toga, u toku sesije “15 razloga za razmatranje ili početak karijere u turizmu i ugostiteljstvu" otkrićete koje su to specifične profesije u turizmu usklađene s vašom osobnošću i ličnim afinitetima. Upoznaćete se s prednostima rada u turizmu i saznaće zašto je Bosna i Hercegovina jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija na svijetu.

A možda ćete zatim krenuti istim putem kao i Amela iz Konjica, koja je nadahnuće za rad, a i posao koji voli, našla u ljepotama svoje države: "Inspiracija u svemu je naša domovina, njena priroda i kulturna baština. Prepoznala sam te vrijednosti i odlučila ih prezentirati stranim turistima."

Karte za Samit su dostupne na web stranici: https://fls.ba.