Sporan zakon o US BiH
15

Smajić potvrdio da Klub Bošnjaka neće doći na narednu sjednicu Doma naroda BiH

N. V.
Džemal Smajić
Džemal Smajić
Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu Džemal Smajić u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je da je Klub Bošnjaka odlučio ignorisati zakazanu sjednicu na kojoj bi tema trebao biti Ustavni sud BiH.

On za Klix.ba kaže da je Klub Bošnjaka odlučio da se neće pojaviti na nastavku sjednice iz marta upravo zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Također kaže da je to zajednički stav svih članova Kluba, te da će se u narednom periodu javiti sa zahtjevom za hitnu sjednicu Doma naroda kako bi se glasalo o zakonima koji su bitni za EU put.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazao je inače nastavak sjednice koja je prekinuta u martu zbog tačke dnevnog reda koja predviđa usvajanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Na sjednici Doma naroda 18. marta ove godine je na prijedlog SDS-ovog delegata Želimira Neškovića na dnevni red uvršteno usvajanje zakona koji se odnosi i na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Kako bi spriječili usvajanje takvog zakona, o kojem nema konsenzusa među političkim liderima u BiH, delegati iz Kluba Bošnjaka su napustili sjednicu i tako onemogućili odlučivanje/glasanje. Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. jun, ali oni još jednom nisu došli, odbijajući da se raspravlja o ovom zakonu.

Na dnevnom redu je osim Ustavnog suda, još nekoliko važnih tačaka koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, kao i prijedlog za izmjenu Zakona o porezima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, a koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.