Misteriozna smrt
67

Šta se dešava u Rusiji: Još jedan oligarh umro pod sumnjivim okolnostima, deveti po redu

M. G.
Ivan Pechorin
Ivan Pechorin
Ruski biznismen Ivan Pečorin, glavni menadžer Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, pronađen je mrtav u Vladivostoku, što je posljednja u nizu misterioznih smrti među ruskim oligarsima.

"Dana 12. septembra 2022. saznalo se za tragičnu smrt našeg kolege Ivana Pečorina, generalnog direktora za zrakoplovnu industriju Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika", stoji u saopćenju kompanije.

"Ivanova smrt nenadoknadiv je gubitak za prijatelje i kolege, veliki gubitak za korporaciju. Izražavamo iskrenu sućut obitelji i prijateljima", stoji u saopćenju.

Prema ruskim državnim medijima RIA Novosti, uprava Vladivostoka je rekla da je tijelo pronađeno u blizini sela Beregovoe. Pečorin se utopio 10. septembra u blizini rta Ignatyev u Vladivostoku, javljaju regionalni mediji.

Pečorin je deveti istaknuti ruski biznismen koji je navodno umro od samoubistva ili u neobjašnjivim nesrećama od kraja januara, a šest ih je povezano s dvije najveće ruske energetske kompanije.

Četiri od tih šest bili su povezani s ruskim državnim energetskim divom Gazpromom ili jednom od njegovih podružnica, dok su druga dva bila povezana s Lukoilom, najvećom ruskom privatnom kompanijom za naftu i plin.

Ranije ove godine kompanija je zauzela neobičan javni stav govoreći protiv ruske agresije na Ukrajinu, pozivajući na saosjećanje sa žrtvama i na okončanje sukoba.

Predsjednik Lukoila Ravil Maganov preminuo je početkom septembra nakon što je ispao s prozora bolnice u Moskvi.