Kontroverzna odluka
22

Aerodrom u Milanu ipak nazvan po Silviju Berlusconiju, bez obzira na proteste opozicije

N. Ž.
Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Aerodrom Milan Malpensa od 11. jula i zvanično nosi ime Silvija Berlusconija, bivšeg premijera Italije koji je preminuo u junu 2023. godine. Opozicione partije u Italiji su se borile protiv ovog poteza, ali je na kraju ipak usvojen.
Ministar za transport Matteo Salvini, koji je i lider ekstremno desne stranke Liga, pojasnio je da su zvaničnici iz Lombardije promjenu tražili još prošle godine, te da su nadležna tijela dala svoje saglanosti.

Demokratska stranka u Italiji, koja pripada opoziciji, tražila je zvanično očitovanje od Salvinija zbog čega se ime ovog aerodroma daje po Berlusconiju, čovjeku za kojeg se vežu brojne kontroverze. Salvini na kraju odgovor nije dao.

Protesta nije bilo samo među opozicionim političarima, već i među Italijanima kojima se ovaj potez nije svidio.

"Šta će biti dalje? Bunga Bunga Airlines?", jedan je od komentara kojeg su napravili stanovnici ove države nezadovoljni potezom Salvinija.

Podsjetimo, Berlusconi je bio premijer Italije u tri navrata. Prvi put je na tu poziciju došao 1994. i ostalo do 1995. godine. Vratio se 2001. i zadržao do 2006. godine, a posljednji mandat mu je bio od 2008. do 2011. godine.

Njegova karijera u politici, ali i van iste, obilježena je brojnim kontroverzama. Berlusconi je imao više od 20 sudskih slučajeva, mnogi su ga optuživali za kontrolu nad medijima, a posebno je bio poznat njegov odnos sa ženama. Pojedini su tvrdili da na njegovim poznatim "bunga-bunga" partijima dolaze i maloljetne djevojke.