Bizarna situacija
0

Agresivnost pacijenata nema granica: Nakon učestalih napada italijansku bolnicu čuva vojska

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Pripadnici italijanske vojske od ponedjeljka drže stražu nad medicinskim osobljem u bolnici u južnoj regiji Kalabrije. To je došlo kao odgovor na nasilne napade gnjevnih pacijenata i njihovih rođaka na ljekare i medicinske sestre diljem Italije.

Prema The Guardianu, kalabrijski prefekt Paolo Giovanni Grieco odlučio je o sigurnosti bolnice u Vibo Valentini. Pripadnici talijanske vojske od ponedjeljka štite medicinsko osoblje u bolnici u južnoj regiji Kalabrija.

Agencija ANSA napad na bolnicu Policlinico u Foggiji u južnoj regiji Puglia početkom septembra nazvala je prekretnicom. Grupa od pedesetak rođaka i prijatelja dvadesettrogodišnjakinje koja je umrla tokom hitne operacije napala je bolničko osoblje. Sličan masovni napad dogodio se prošle subote ujutro u Pescari u regiji Abruzzo.

Snimak napada na polikliniku obišao je društvene mreže. Na snimci se vidi kako su se ljekari i medicinske sestre zabarikadirali u sobi kako bi pobjegli od napadača. Nekoliko ih je povrijeđeno. Letjele su šake, cipele, kamenice.

Dva dana kasnije, još jedan val nasilja potresao istu bolnicu, a pacijent je nogama i šakama udario tri medicinske sestre na hitnoj.

Giuseppe Pasqualone, direktor bolnice Policlinico, rekao je za The Guardian da je ustanova sada na rubu zatvaranja.

"Ako nastavimo tim putem, postoji realan rizik da ćemo zbog sve manjeg broja ljekara, medicinskih sestara i bolničara morati zatvoriti hitnu", upozorio je Pasqualone.

Zatim je u utorak, također u Apuliji, pacijent napao ljekara u bolnici Francesco Ferrari u Casaranu, blizu Leccea.

Druga dva fizička napada zabilježena su u Napulju, gdje su bolničari rekli da su pacijenti i njihove porodice nasrnuli na ljekara hitne pomoći nakon što ih je zamolio da pričekaju svoj red. U augustu je u Palermu rođak pacijenta udario volontera u bolnici Termini Imerese.

Prošle godine sud je osudio 62-godišnjeg muškarca na 16 godina zatvora zbog ubistva ljekara sjekirom 2022. godine ispred milanske bolnice Policlinico San Donato, jer je smatrao da je liječenje koje mu je propisao nepotrebno.

Italija je 2023. zabilježila više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na medicinsko osoblje.

Loreto Gesualdo, predsjednik Italijanske federacije medicinsko-znanstvenih društava (Fism), predložio je zakon kojim bi se na tri godine suspendirao slobodan pristup zdravstvenoj njezi onima koji napadnu zdravstvene radnike ili oštete zdravstvene ustanove.

Glavni razlozi nezadovoljstva pacijenata su nedostatak osoblja i dugo čekanje. Prema najvećem sindikatu ljekara u Italiji, gotovo polovina radnih mjesta u hitnoj pomoći ostala je nepopounjena od 2022. Ljekari se žale na niske plate i prekomjerni rad koji dovodi do tzv. izgaranja.

Za mnoge italijanske ljekare pandemija covida-19 postala je prekretnica koja je ubrzala njihov odlazak u inostranstvo.

Prošle je godine u zdravstvenom sistemu Italije nedostajalo oko 30.000 ljekara. Između 2010. i 2020. u zemlji je zatvoreno 111 bolnica i 113 hitnih službi. Planovi potrošnje koje je objavila vlada Giorgie Meloni predviđaju daljnje rezove u zdravstvenom sektoru.