Bizarna inicijativa
44

Aktivisti iz Sjedinjenih Američkih Država traže od suda da slonove prizna kao osobe

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizacija za zaštitu prava životinja u SAD-u nastoji omogućiti premještaj grupe slonova, koji se prema njihovim tvrdnjama "drže u zatočeništvu", iz zoološkog vrta u specijalni rezervat. Zakon koji žele koristiti predviđa da zatvorenik mora biti pravno prepoznat kao osoba.

Pet slonica već desetljećima živi u zoološkom vrtu Cheyene Mountain. Grupa za zaštitu prava životinja NonHuman Rights Project tvrdi da slonovi u zoo vrtu pate zbog "nezakonitog ograničavanja slobode" i zahtijeva njihovo puštanje u jedan od dva akreditovana rezervata za slonove u SAD-u. U afričkoj divljini, gdje su rođene, ne bi mogle preživjeti, tvrdi grupa.

Osnovni uvjet

Ključno pravno pitanje je da li slonovi ispunjavaju uvjete habeas corpus (na latinskom doslovno "da imaš tijelo". Ovaj koncept potiče iz engleskog pravnog sistema – engleski parlament donio je Habeas Corpus Act 1679. godine.

Njegova svrha je bila zaštita lične slobode građana od neopravdanog zadržavanja i zatvaranja. Prema ovom zakonu, pojedinac može biti zatvoren samo odlukom suda, a niko ne može biti uhapšen bez pismenog naloga sudije.

Izjava zoološkog vrta Cheyene Mountain, pročitana u četvrtak prije početka saslušanja, tvrdi da grupa NonHuman Rights Project ne brine za slonove, već nastoji stvoriti pravni presedan koji bi omogućio osporavanje držanja bilo koje životinje u zatočeništvu.

"Nadamo se da Colorado neće postati mjesto nastanka opasne pravne prakse zbog koje bi ljubitelji pasa i mačaka bili prisiljeni 'osloboditi' svoje kućne ljubimce samo zato što je to nečija zamisao," navodi se u izjavi zoo vrta.

U sličnom tonu bile su i primjedbe sutkinje Melisse Hart tokom saslušanja u četvrtak. Pravnik organizacije je odgovorio tvrdnjom da kućni ljubimci poput pasa i mačaka uživaju u domovima i pripadaju sasvim drugoj kategoriji u odnosu na divlje životinje.

Oslobađanje slona

Organizacija NonHuman Rights Project tvrdi da habeas corpus nije ograničen samo na ljude. Godine 2022. pokušali su osloboditi slonicu po imenu Happy, koja živi u zoološkom vrtu u njujorškom Bronxu. Tada je Apelacioni sud države New York odlučio da je Happy inteligentna i dostojna suosjećanja, ali da se ne može smatrati nelegalno zatvorenom osobom s pravom na oslobađanje.

Prema presudi njujorškog suda, odobravanje habeas corpus prava slonu "imalo bi ogroman destabilizirajući uticaj na moderno društvo" i promijenilo bi odnose između ljudi i životinja.

Vrhovni sud Colorada donijet će odluku o ovom slučaju tokom narednih sedmica i mjeseci.