Dramatičan izvještaj
1

Alarm u Washingtonu: U slučaju rata SAD-a i Kine, Amerikancima bi nestalo municije za nekoliko sedmica

B. H.
Ilustracija: AI
Ilustracija: AI
Novi visokoprofilni izvještaj o odbrani Sjedinjenih Američkih Država otkrio je da bi Pentagon mogao iscrpiti svoju municiju u roku od "tri do četiri sedmice" u dugotrajnom ratu s Kinom.

Izvještaj na 114 stranica, koje je u ponedjeljak objavilo dvostranačka komisija koje je imenovao Kongres, hitno je upozorilo da su SAD nespremne za trajan sukob s Kinom ili Rusijom, a kamoli s objema u isto vrijeme.

Mnoge od njegovih procjena temeljene su na prethodno objavljenom materijalu. Ipak, pregled koncentrira niz nedavnih otkrića i desetke svjedočanstava dužnosnika u službenu preporuku SAD-u da poveća izdatke za odbranu i usmjeri svoje snage.

Posebno nedostaju zalihe municije, rekla je komisija od osam članova, koja je uključivala penzionisanog generala, bivšu zastupnicu iz Demokratske stranke i bivšu američku ambasadoricu.

Citirali su Izvještaj iz 2022. dva analitičara Centra za nacionalnu američku sigurnost u kojem se kaže da SAD nema dovoljno oružja da "otupi i porazi početnu invaziju" sila poput Kine.

Članovi komisije su dodali da je ovaj nedostatak opstao čak i nakon što je SAD nedavno intenzivirao proizvodnju oružja za opskrbu Ukrajine.

"Kao rezultat toga, neklasificirane javne ratne igre sugeriraju da bi, u sukobu s Kinom, Sjedinjene Američke Države uvelike iscrpile svoje zalihe municije za samo tri do četiri sedmice", stoji u njihovom izvještaju.

Neka važna municija, poput protubrodskih projektila, mogla bi trajati samo nekoliko dana, upozorila je komisija. Članovi komisije su rekli da zalihe među američkim saveznicima također izazivaju zabrinutost. Kao primjer naveli su Izvještaj Royal United Services Instituta iz 2022. o ratu u Ukrajini.

U tom Izvještaju stoji: "Na vrhuncu borbi u Donbasu, Rusija je u dva dana potrošila više municije nego što cijela britanska vojska ima na zalihama2:

Odbrambena industrija vrlo neadekvatna čak iu mirnodopskim uvjetima

Američka komisija upozorila je da je odbrambena proizvodnja u cjelini u lošem stanju, rekavši da šira industrija nema kapacitet zadovoljiti nacionalne potrebe čak ni u mirnodopskim uvjetima.

"Američka industrijska proizvodnja krajnje je nedostatna da osigura opremu, tehnologiju i municiju koje je danas potrebno, a kamoli s obzirom na zahtjeve sukoba velikih sila", stoji u njihovom izvještaju.

Općenito, upozorili su na niz nedostataka u SAD-u, uključujući potrebu za boljim poticajima za karijeru za zapošljavanje vojnog osoblja, veliki proces istraživanja i razvoja i sporo, birokratsko Ministarstvo odbrane.

"Temeljni pomaci u prijetnjama i tehnologiji zahtijevaju temeljne promjene u načinu na koji funkcionira Ministarstvo odbrane", stoji u izvještaju.

Komisija je predložila nekoliko velikih promjena u načinu na koji SAD planira odbranu.

Jedna je strategija "svih elemenata nacionalne moći" koja uključuje privatni i civilni sektor. To u načelu odražava ono što Kina radi sa svojom vlastitom odbrambenom industrijom - oslanjajući se na civilne kompanije i državne konglomerate koji mogu raditi zajedno s njenom vojskom i pripremati se za rat.