Do sada došlo 12.000
35

Albanci su najbrojniji migranti koji preko La Manchea dolaze u Veliku Britaniju, oglasio se Edi Rama

B. R.
Foto: Shutterstock/EPA-EFE
Foto: Shutterstock/EPA-EFE
Albanci su najbrojniji migranti koji čamcima preko La Manchea (Engleskog kanala) dolaze u Veliku Britaniju. Rastući problem s migrantima je komentarisao premijer Albanije Edi Rama te je tom prilikom oštro kritikovao Britance.

Iz ove države je samo prošli mjesec došlo 2.165 migranata, iz Afganistana 2.066, iz Irana 1.723, iz Iraka 1.573, iz Sirije 1.041, iz Eritreje 850, iz Sudana 460, iz Egipta 305, iz Vijetnama 279, a iz Kuvajta 198 migranata.

Rama je optužio britansku vlast da Albance koristi kao žrtveno janje kako bi opravdala, kako je izjavio, propalu politiku upravljanja granicama i migracijama. Smatra da se izjavom ministrice unutrašnjih poslova Velike Britanije Suelle Braverman da je riječ o invaziji podstiče na ksenofobiju.

Prema Raminim riječima, Velika Britanija je bila primjer kako integrisati manjine, ali da sada postaje "luda kuća".

"Ne radi se ovdje o jednoj osobi. Radi se o atmosferi koja je stvorena, a to je pronalazak žrtvenog janjeta i okrivljavanje drugih. Ne radi se o Albancima ili vanzemaljcima ili gangsterima, već o promašenoj politici upravljanja granicama i suprotstavljanja kriminalu. Takav rječnik nije politika, nije program, nije vizija. To nije ništa drugo nego podsticanje na ksenofobiju i targetiranje jedne zajednice. Divim se svemu onome što Velika Britanija predstavlja. No, zgrožen sam politikom koja je osuđena na propast", poručio je.

Albanski premijer je ranije na Twitteru objavio da Velika Britanija diskriminiše Albance kako bi skrenula pažnju sa, kako je naglasio, promašene politike.

Ministrica Braverman je istakla da postoji saradnja sa Albanijom u borbi protiv nezakonitih migracija. Britanski parlamentarci su prošle sedmice informisani da je od početke ove godine preko La Manchea došlo 12.000 Albanaca. Poređenja radi, 2020. došlo ih je ukupno 50. Od 12.000, njih 10.000 su muškarci, što je jedan posto punoljetnih stanovnika Albanije, piše BBC.