Rigorozne mjere
54

Američka država Iowa donijela zakon koji zabranjuje gotovo sve pobačaje nakon šest sedmica trudnoće

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U američkoj državi Iowi stupio je na snagu zakon koji zabranjuje gotovo sve pobačaje nakon šest sedmica trudnoće.

Zakon dopušta postupak dok se ne otkriju rani znakovi srčane aktivnosti kod fetusa ili embrija, uz iznimke u slučajevima silovanja, incesta, abnormalnosti fetusa i kada je majčin život u opasnosti.

Zabrana koju su donijeli republikanci blokirana je nakon prošlogodišnjeg usvajanja prije nego što ju je prošlog mjeseca potvrdio najviši sud države.

To je jedna od najrestriktivnijih politika koja se provodi otkako su Amerikanci izgubili nacionalno pravo na pristup pobačaju prije dvije godine.

Prije ponedjeljka u Iowi su pobačaji bili dopušteni do 20. sedmice trudnoće.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a iz 1973. u predmetu Roe v Wade jamčila je pravo na pobačaj prije fetalne održivosti, obično između 24 i 28 sedmica, prije nego što ju je skoro pola stoljeća kasnije ukinula nova konzervativna većina na sudu.

Iowa se sada pridružuje rastućem popisu država Srednjeg zapada, uključujući susjedni Missouri i Južnu Dakotu, koje su uvele ograničenja nakon Roeova svrgavanja.

Očekuje se da će zabrana prisiliti stanovnike saveznih država da potraže skrb u susjednim državama predvođenim demokratima koje su poduzele mjere za održavanje ili proširenje pristupa pobačaju od 2022., stvarajući pritisak na pružatelje usluga u Illinoisu i Minnesoti.

Republikanci iz Iowe prošli su ljeto usvojili svoju zabranu nakon što nisu uspjeli u istom pokušaju prije šest godina.

Zakon ovisi o onome što su zakonodavci smatrali "otkucajima fetalnog srca koji se mogu otkriti" - izraz koji medicinske grupe kažu da pogrešno opisuje elektroničke impulse koji označavaju rani razvoj srca.

No niži sud privremeno je blokirao stupanje na snagu zabrane nakon što su pružatelji usluga u tužbi tvrdili da je to protivno ustavnim pravima stanovnika Iowe.