Uhvaćena u laži
35

Američka kongresmenka tvrdila da je Jevrejka, otkriveno da je unuka naciste

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Washington Post je opovrgnuo republikansku kongresmenku sa Floride Annu Paulinu Lunu zbog laganja o svom jevrejskom porijeklu u prethodnom intervjuu za Jewish Insider u novembru 2022. godine.

Ne samo da Luna gotovo sigurno nije Jevrejka, nego je i prema tvrdnjama nekoliko članova porodice, izvještava Washington Post, Lunin djed po ocu Heinrich Mayerhofer, koji je umro 2003., služio u oružanim snagama nacističke Njemačke kad je bio tinejdžer 1940-ih.

"Otac me odgojio kao mesijansku Židovku," rekla je Luna za Jewish Insider, pojašnjavajući da se identificira kao kršćanka. "Ja sam također mali dijelom Aškenaza."

Insider je intervjuirao Lunu kao reakciju na činjenicu da je zastupnica Marjorie Taylor Greene, poznata po svojoj zavjeri "jevrejski svemirski laser", podržala Luninu kandidaturu za Kongres.

"Ako je bila antisemit", upitala je Luna nakon što je tvrdila da ima aškenaske korijene, "zašto me podržala?"

“Ja se ni na koji način, oblikom ili formom, ne bih dovela u poziciju da se družim s nekim takvim, pa jednostavno ne vidim da je Marjorie Taylor Greene ta osoba”, rekla je Luna za Insider. “Ako vidim da se to događa s desne strane, ja sam prva osoba koja će to osuditi i reći, kao, 'Hej, to nije cool. Ne slažem se s tim.”

Luna nije bježala od pozivanja na naciste u svojoj političkoj retorici na internetu. Godine 2021. objavila je na Twitteru video u kojem insinuira da bi registar Amerikanaca koji nisu vakcinisani protiv virusa covid-19 bio sličan nacističkom popisu Jevreja. "Registar nacističke Njemačke' necijepljenih Amerikanaca: Razmislite o tome kao o židovskoj zvijezdi'", napisala je na Twitteru.

Washington Post je izvijestio da je Luna, koja se danas smatra prvom Meksičkom Amerikankom koja predstavlja Floridu u Kongresu, svojedobno sebe opisala kao porijeklom sa Bliskog istoka, Jevrejku ili istočnoevropljanku, prenosi Jerusalem Post.