Obznanili su i snimak
94

Američka policija objavila da su upali u pogrešnu kuću i ubili nevinog čovjeka

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policajci iz američke države New Mexico ubili su nevinog čovjeka u njegovoj kući kada su u cilju da spriječe porodično nasilje stigli u pogrešnu kuću.

Policajci iz Novog Meksika shvatili su da su na pogrešnoj adresi samo nekoliko trenutaka prije nego što su se otvorila ulazna vrata i smrtno su ranili naoružanog vlasnika kuće, a zatim su razmijenili vatru sa njegovom suprugom, prema nedavno objavljenom snimku kamere na tijelu od 5. aprila.

Roberta Dotsona (52) ubila je policija u Farmingtonu u Novom Meksiku 5. aprila, nakon što su policajci koji su odgovorili na prijavu nasilja u porodici stigli u pogrešnu kuću.

Policijska uprava Farmingtona objavila je u petak nekoliko video-snimaka, uključujući snimke koje su snimile tjelesne kamere koje su nosila trojica policajaca koji su pucali iz oružja.

"Još jednom želimo da izrazimo saučešće porodici Dotson i kao vaš šef policije želim da prenesem koliko mi je žao što se ova tragedija dogodila", rekao je šef policije Steven Hebbe u izjavi.

Na snimku se vidi kako jedan policajac tri puta kuca na vrata ukrašena uskršnjim zekom i predstavlja se da su policajci. Dok čekaju, dva policajca razgovaraju da li imaju tačnu adresu i smiju se kad shvate da je napravljena greška.

Jedan policajac tada opsuje i odmiče se, nekoliko sekundi prije nego što se vrata otvore. Policajac viče, "Ruke gore!", a video prikazuje Dotsona kako podiže nešto što se čini kao pištolj prije nego što su policajci otvorili vatru, bacajući ga na vrata.

Dotsonova supruga se uskoro može čuti kako viče "O moj Bože!" Jedan policajac promrmlja, "Molim te, nemoj," prije nego što se dogodi još jedan rafal. Vlasti su saopćile da je pucala u pravcu policajaca, koji su uzvratili vatru, a da nisu pogodili nju.

Dotsonova supruga, koja nije shvatila da je pucala na policiju, nije optužena za zločin, saopćile su vlasti. U trenutku pucnjave na spratu je bilo troje djece, navodi se u objavljenom snimku.

Policija nije objavila imena umiješanih policajaca, koji su stavljeni na plaćeno odsustvo dok državna policija istražuje incident.