Nakon napada na brod
54

Američka vojska danas izvela nove napade na Hute u Jemenu, gađali protivbrodske projektile

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je u utorak izvela novi napad u Jemenu na četiri protivbrodske balističke rakete Huta, izjavila su dva američka dužnosnika za Reuters, što je najnoviji napad na grupu koja provodi blokadu u Crvenom moru.

Jedan od dužnosnika rekao je da su projektili ispaljeni jer su se pripremali da gađaju brodove u regiji. Američki udar uslijedio je dan nakon što su snage Hutija protivbrodskim balističkim projektilom pogodile brod za rasuti teret Gibraltar Eagle koji je u vlasništvu SAD-a i kojim upravlja.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru nastavili su se čak i nakon što su SAD i Britanija prošle sedmice pokrenuli početni val napada kako bi degradirali sposobnosti Huta.

Ipak, za razliku od početnih američkih udara prošle sedmice, koji su bili protiv unaprijed planiranih ciljeva, udari u utorak su pokazali da će američka vojska proaktivno krenuti na vojne kapacitete Hutačim budu otkriveni. Ako se potvrdi, to bi dovelo do puno odlučnijeg stava američke vojske prema Hutima

Centralna komanda američke vojske u ponedjeljak je otkrilo prvu zapljenu u više od četiri godine naprednih komponenti balističkih projektila i krstarećih projektila proizvedenih u Iranu, u operaciji 11. januara kojoj su dva SEAL-a američke mornarice izgubljena na moru blizu obale Somalije.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, tvrde da njihovi napadi na komercijalne brodove imaju za cilj podržati Palestince u izraelskom ratu u Gazi.

Njihovi napadi poremetili su globalni pomorski promet i potaknuli strahove od globalne inflacije. Također su produbili zabrinutost da bi posljedice rata između Izraela i Hamasa mogle destabilizirati Bliski istok.

Pokret Huti obećao je da će nastaviti s napadima unatoč prošlosedmičnim udarima na radarske i raketne sposobnosti. Neki stručnjaci vjeruju da pozdravljaju sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima.

Brod za rasuti teret u grčkom vlasništvu pod zastavom Malte bio je na meti i pogođen projektilom dok je išao prema sjeveru u Crvenom moru 76 nautičkih milja sjeverozapadno od jemenske luke Saleef, saopćila je u utorak zaštitarska kompanija.

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Sarea u izjavi je rekao da je direktno pogođen brod Zografia koji je išao prema Izraelu mornaričkim projektilima.

U ponedjeljak je američki operater Eagle Bulk Shipping Gibraltar Eaglea rekao da ga je pogodio "neidentificirani projektil" dok je plovio 100 milja (160 km) od Adenskog zaljeva. Napad je izazvao požar u skladištu broda koji je prevozio proizvode od čelika, ali ozlijeđenih nije bilo, a brod je nastavio svoj put, rečeno je.

Kontejnerski brodovi zaustavljaju se ili skreću s Crvenog mora koje vodi do Sueskog kanala, najbrže teretne rute iz Azije u Europu. Mnogi su brodovi umjesto toga bili prisiljeni ići dužom rutom preko Rta dobre nade.