Kritikovao potez
85

Američki ambasador se obrušio na Orbana zbog posjete Putinu: "Ovdje se ne radi o miru"

V. K.
Američki ambasador David Pressman (Foto: Ambasada SAD-a u Mađarskoj)
Američki ambasador David Pressman (Foto: Ambasada SAD-a u Mađarskoj)
Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban posjetio Rusiju te se sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, uslijedila je reakcija i američkog ambasadora u Budimpešti David Pressman.
Pressman se osvrnuo na Orbanov dolazak u Moskvu te je rekao kako mađarski premijer nikako ne može igrati ulogu mirotvorca.

"Ono što je važilo za sastanak premijera Orbana s Putinom u Kini, važi i za današnji sastanak s Putinom u Moskvi. To vrijedi i za devet putovanja njegovog ministra vanjskih poslova u Rusiju, otkako je Putin napao Ukrajinu", rekao je Pressman.

Poručio je i kako se u Orbanovim posjetama ne može govoriti o miru.

"Ne radi se o miru. Radi se o profitu. To je ogromna medvjeđa usluga za Mađare i odnos Mađarske sa saveznicima. Sve dok Orban ne insistira da Putin okonča svoj brutalni rat pod uslovima koji poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, on nije mirotvorac", zaključio je ambasador.

Podsjetimo, premijer Mađarske Viktor Orban sastao se danas u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a nakon sastanka koji je ponovno izazvao niz kritika u Evropi, mađarski premijer se obratio i javnosti.

"Hvala vam što ste prihvatili ovaj susret čak i u ovako teškim okolnostima. Mađarska je jedina zemlja u Evropi koja može razgovarati sa svima, i ja sam to želio iskoristiti da razgovaramo o važnim pitanjima, a volio bih da znam i vaš stav o nekim pitanjima koja su važna za Evropu", rekao je Orban.