Nakon sastanka u Kijevu
172

Američki državni sekretar: Ukrajina će postojati mnogo duže od Putina

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se sa ukrajinskim zvaničnicima nakon što je ruska invazija na Ukrajinu ušla u treći mjesec bez realne šanse za okončanjem.

Na pres konferenciji održanoj u Poljskoj nakon što se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Blinken je kazao kako će suverena i nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putinova vladavina ruskom političkom scenom.

Posjeta se odvija nakon što je Blinken najavio veća izdvajanja u vojnoj pomoći za Ukrajinu u iznosu od 322 miliona dolara te da će se američki diplomati početi vraćati u tu državu.

Ovo je prva posjeta visokog američkog zvaničnika Ukrajini otkako je počela ruska invazija prije 60 dana. Blinkenu se pridružio i ministar odbrane Lloyd Austin.

Sastanak Blinkena i Zelenskog trajao je 90 minuta a o detaljima se nije moglo ranije govoriti zbog sigurnosti delegacija za koje se čekalo da se vrate na sigurno.

SAD će pojačati odbrambene kapacitete Ukrajine, posebno kako bi odbranila Donbas. Najavljena su izdvajanja od 400 miliona dolara za pojačanje vojnih kapaciteta centralne i istočne Evrope, uključujući i Balkan. Nova ambasadorica u Ukrajini bit će Bridget Brink, karijerna diplomatkinja i oficirka službe vanjskih poslova.

Zelenski je ranije najavio kako će se sastanak održati u podzemnoj željeznici u Kijevu ali iz delegacije SAD-a takvo nešto nisu mogli potvrditi iz sigurnosnih razloga.

Blinken je najavio da će se službenici američkih ambasada polako početi vraćati u Ukrajinu, prvo u grad Lviv a potom i u druge gradove te da američki vojnici neće direktno učestvovati u borbenim dejstvima sa Rusijom.