Vrijedna 5 miliona dolara
48

Američki granični agenti na granici s Meksikom otkrili "lubenice" pune droge

D. B.
Granični agenti SAD-a su na američko-meksičkoj granici presreli kamion koji je prevozio metamfetamin vrijedan više od 5 miliona dolara, a koji je bio skriven u lažnim lubenicama.

Droga je bila umotana u plastiku obojenu u dvije nijanse zelene boje te ubačena među prave lubenice. Zaplijenjeno je više od dvije tone metamfetamina, ukupno 1.220 paketa, javlja BBC.

Sakrivanje droge u različitim proizvodima uobičajen je način pokušaja krijumčarenja nedozvoljenih supstanci preko granica. Pošiljke banana su najpopularniji način, no policija je nedavno pronašla narkotike i u siru Gouda te avokadu.

Službenici američke carine i granične zaštite su rekli da je kamion s prikolicom zaustavljen na granici s Meksikom u Otay Mesi. Dokumentacija je ukazivala da vozač prevozi pošiljku lubenica, no inspekcijom su pronađeni paketi metamfetamina.

Vozač kamiona je predat službenicima Državne sigurnosti.

Zapljena je uslijedila svega nekoliko dana nakon što je na istom graničnom prijelazu otkriveno gotovo 300 kilograma metamfetamina u pošiljci celera. Vrijednost droge u ove dvije pošiljke se procjenjuje na 6 miliona dolara.

Meksički narko-karteli vodeći su proizvođači i dobavljači metamfetamina u SAD. U februaru su meksičke snage sigurnosti zalijenile više od 40 tona droge u najvećem laboratoriju koji je otkriven u posljednjih nekoliko godina. Laboratorij je imao više od 200 centrifuga, bojlera i kondenzacijskih komora, što je ključna oprema za proizvodnju hemikalije.