Izazov za Kremlj
29

Američki institut: Pobuna u Rusiji pokazala je da Putin nema povjerenja u rusku elitu

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Institut za proučavanje rata (ISW) zaključio je da situacija s pobunom Wagner grupe u Rusiji i nesposobnost Kremlja da na nju brzo odgovori ukazuju na nedostatak povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovu sposobnost da okupi rusku elitu.

Washington Post je 25. jula izvijestio da su ukrajinske i evropske sigurnosne snage rekle da Putin nije izdavao naređenja veći dio 24. juna, uprkos upozorenjima ruskih obavještajnih agencija 2-3 dana prije mogućeg ustanka.

U izvještajima se navodi da Putin i Kremlj nisu odmah odgovorili na pobunu Wagner grupe 24. juna, prepuštajući lokalnim ruskim zvaničnicima da donose odluke o maršu takozvane privatne vojne kompanije (PMC) na Moskvu.

Stručnjaci su zaključili da izostanak reakcije Kremlja i Putina u ovom slučaju ukazuje na to da ruski sigurnosni aparat vjerovatno nije bio spreman za direktan izazov ruskom vojnom vrhu i vjerovatno nije mogao brzo prekinuti pobunu.

Kremlj vjerovatno shvata da je njegova paraliza (nesposobnost da reaguje) pokazala razmjere nestabilnosti režima i čini se da konsoliduje ruski unutrašnji sigurnosni aparat u Ruskoj nacionalnoj gardi kako bi se pripremio za dalje domaće prijetnje i pokazao odlučnost.

U izvještaju se, osim toga, navodi da Putinova nesposobnost da brzo djeluje također pokazuje da on nije uvjeren u svoju sposobnost da okupi rusku elitu oko sebe i može ukazivati ​​na to koliko je unutarnja politika Kremlja postala frakcijska.