Potvrđeni strahovi
32

Američki ljekari iz Gaze svjedoče o hororu: Izraelski vojnici djecu ciljano gađaju u glavu

B. H.
Fotografije djece iz Khan Younisa (Foto: Mimi Syed)
Fotografije djece iz Khan Younisa (Foto: Mimi Syed)
Američki doktori koje je anketirao The New York Times otkrili su uznemirujući trend kojem su svjedočili tokom rada u Gazi: djeca su pogođena u glavu.

Feroze Sidhwa, trauma hirurg i opšti hirurg, radio je dvije sedmice u Khan Younisu, Gaza, u martu i aprilu, te je napisao da je bio šokiran kada je saznao da su i drugi zdravstveni radnici vidjeli djecu pogođenu u glavu ili prsa dok je rat između Izraela i Hamasa bjesnio.

"Vidio sam nasilje i radio u konfliktnim zonama. Ali od mnogih stvari koje su mi ostale u sjećanju dok sam radio u bolnici u Gazi, jedna me posebno pogodila: gotovo svaki dan dok sam bio tamo, vidio sam novo malo dijete koje je pogođeno u glavu ili prsa, a gotovo svi su potom preminuli. Ukupno njih trinaest", napisao je Sidhwa.

Dodao je kako je mislio da je riječ o izolovanom slučaju.

"U tom trenutku, pretpostavio sam da je to djelo posebno sadističkog vojnika smještenog u blizini. Ali nakon povratka kući, susreo sam se s ljekarom hitne pomoći koji je radio u drugoj bolnici u Gazi dva mjeseca prije mene. Nisam mogao vjerovati koliko sam djece vidio pogođenih u glavu, rekao sam mu. Na moje iznenađenje, odgovorio je: Da, i ja. Svaki dan", opisuje Sidhwa.

Sidhwa je razgovarao sa 65 drugih zdravstvenih radnika o onome što su vidjeli u Gazi, i 44 su izjavila da su vidjeli slučajeve djece mlađe od 13 godina pogođenih ili u glavu ili u prsa.

Od 65 koji su govorili o svojim iskustvima, 57 je izašlo u javnost.

"Jedne noći na hitnom odjelu, tokom četiri sata, vidio sam šestero djece između 5 i 12 godina, sve s pojedinačnim prostrelnim ranama na lobanji," rekao je dr. Mohamad Rassoul Abu-Nuwar, bariatric i hirurg prednjeg dijela trbušne šupljine.

Drugi su također izjavili da su vidjeli više slučajeva djece koja su bila pogođena.

"Naš tim se brinuo za oko četiri ili pet djece, uzrasta od 5 do 8 godina, koja su sva pogođena pojedinačnim hicem u glavu. Svi su došli u hitnu službu u isto vrijeme. Svi su preminuli," rekao je dr. Irfan Galaria, plastični i rekonstruktivni hirurg.

Još jedan zdravstveni radnik rekao je da su djeca s prostrelnim ranama na glavi bila svakodnevna pojava.

"Vidio sam mnogo djece. Prema mom iskustvu, prostrijelne rane su često bile na glavi. Mnogi su imali neizlječivo, trajno oštećenje mozga. Gotovo svakodnevno djeca su dolazila u bolnicu s prostrelnim ranama na glavi," rekao je dr. Ndal Farah, anesteziolog.

Gotovo svi zdravstveni radnici također su primijetili da Palestinci uglavnom pate od pothranjenosti.

"Ovi ljudi su gladovali. Vrlo brzo sam naučio da ne pijem vodu ili jedem hranu koju sam donio pred zdravstvenim radnicima jer su danima bili bez," rekla je medicinska sestra Merril Tydings.

Više od 20 zdravstvenih radnika reklo je da su vidjeli bebe rođene zdrave kako se vraćaju u bolnicu, gdje su umrle od dehidracije, gladi ili infekcija.

Velik dio Gaze je uništen izraelskim napadima usmjerenim na teroriste Hamasa, ali također uzrokujući hiljade civilnih žrtava. Izrael je izjavio da neće biti kraja ratu dok Hamas ne bude potpuno eliminiran, nakon što je ta teroristička grupa 7. oktobra izvela napad, kidnapovala stotine i ubila više od 1.000 ljudi.

Uvjeti u Gazi i bjesneći rat također su doveli do "psihijatrijskog stresa" među djecom.

Prema anketi, 52 zdravstvena radnika "primijetili su gotovo univerzalni psihijatrijski stres kod male djece i vidjeli su neke koji su bili suicidalni ili su rekli da žele umrijeti."

"Jedno dijete koje je izgubilo cijelu svoju porodicu željelo je da je i ono ubijeno, govoreći: 'Svi koje volim su na nebu. Ne želim više biti ovdje,'" rekla je dr. Tanya Haj-Hassan, pedijatrijski specijalist intenzivne njege.

Drugi su opisali djecu koja su se povukla u sebe i nisu govorila danima nakon što su pretrpjela promjene u životu ili izgubila voljene. Mnogi su također izražavali suicidalne misli.

Sidhwa je pozvao na prekid američkog naoružavanja Izraela, rekavši da Izrael i SAD "pretvaraju Gazu u zavijajuću pustoš."

"Užas mora prestati. Sjedinjene Države moraju prestati naoružavati Izrael," napisao je. "I nakon toga, mi Amerikanci moramo se dugo i temeljito zagledati u sebe."

Sve izjave zdravstvenih radnika možete pročitati ovdje.