Obmanuo kongres?
129

Američki muslimani bijesni zbog izjave Blinkena: Traže da podnese ostavku

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) pozvalo je u utorak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da podnese ostavku nakon izvještaja u kojem se sugerira da je obmanuo Kongres o izraelskoj blokadi humanitarne pomoći Gazi.

Izvještaj ProPublice, istraživačkog portala, otkrio je da su i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije State Departmenta zaključili da je Izrael namjerno opstruirao dostavu pomoći Gazi.

Pojasnili su kako je Blinken proturječio tim izvještajima u maju rekavši Kongresu: "Trenutno ne procjenjujemo da izraelska vlada zabranjuje ili na neki drugi način ograničava transport ili isporuku američke humanitarne pomoći".

ProPublica je citirala memorandum USAID-a koji detaljno opisuje izraelsko uplitanje u pružanje pomoći, uključujući napade na humanitarne radnike i blokadu zaliha u izraelskoj luci.

CAIR, najveća američka muslimanska organizacija za građanska prava, optužila je Bidenovu administraciju za suučesništvo u "izraelskom genocidu u Gazi".

Američki zakon propisuje da se vojna pomoć može prekinuti ako se utvrdi da neka zemlja opstruira humanitarnu pomoć. State Department i Blinken nisu reagovali na izvještaj.