Utjecaj na izbore
30

Američki rivali podržavaju različite kandidate za predsjednika SAD-a: Rusija za Trumpa, Iran za Harris

N. Ž.
Donald Trump i Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Izbori za novog predsjednika SAD-a održat će se početkom novembra ove godine, a pored američkih građana i lidera na Zapadu, svoje favorite imaju i najveći rivali ove zemlje - Rusija i Iran.

Iako su ove dvije zemlje često na istoj strani, Rusija i Iran ipak imaju razlitičite favorite za pobjednika, odnosno pobjednicu na novembarskim izborima.

Rusija bi željela vidjeti povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću, a razlog je vrlo jednostavan. Trump je više puta najavio da će povući američku podršku za Ukrajinu, a izvještaji kažu da bi Trumpov plan za kraj rata mogao pogodovati interesima Vladimira Putina.

Pored toga, Trump je najavio fokus na unutrašnjim pitanjima SAD-a, a u vanjskoj politici je pozitivno govorio samo o Izraelu, gdje Rusija nema pretjeran interes.

S druge strane, Iran nezvanično stoji iza kampanje Kamale Harris, trenutne potpredsjednice SAD-a. Iza ove odluke stoji činjenica da je Trump bio posebno fokusiran na borbu s režimom u Teheranu tokom svog prethodnog mandata u Bijeloj kući.

Harris, s druge strane, je dio administracije aktuelnog predsjednika Joea Bidena koja se vratila u okvire nuklearnog sporazuma između SAD-a i Irana, što je Teheranu oslobodilo značajna finansijska sredstva.

Pored toga, Harris rijetko otvoreno staje iza Benjamina Netanyahua i vlade u Tel Avivu, što odgovara Iranu, imajući u vidu regionalni rivalitet između Izraela i ove države. Naravno, Harris to radi kako bi pogodovala dijelu svoje stranke koji želi balansiraniji pristup izraelsko-palestinskom sukobu, ali takvu politiku definitivno odobravaju iz Teherana.

Vrijedi istaći i da su obje vlade optužene za pokušaj miješanja u izbore. Rusija se još od 2016. godine optužuje za hakiranje kampanja Trumpovih protivnika. S druge strane, iranski hakeri su, prema navodima pojedinih medija u SAD-u, ukrali dokumente iz Trumpove kampanje i nudili ih demokratama, odnosno timu Kamale Harris, koji je to odbio.