Strateški potez
59

Američki tenkovi stižu u maju u Njemačku, ukrajinski vojnici ubrzo započinju obuku

T. K.
Abrams tenkovi (Foto: EPA-EFE)
Abrams tenkovi (Foto: EPA-EFE)
Američki ministar odbrane Loyd Austin poručio je da će SAD u narednim sedmicama početi sa obukom ukrajinskih snaga kako da koriste i održavaju tenkove Abrams.

Odluka je došla nakon što su se ministri odbrane iz Evrope i svijeta sastali u u avionskoj bazi Ramstein, u nastojanju da koordiniraju isporuku oružja i druge opreme Ukrajini.

Trideset i jedan tenk Abrams će stići u bazu u Grafenwohru u Njemačkoj sljedećeg mjeseca kako bi Ukrajinci mogli da započnu 10-nedjeljni kurs o upravljanju tenkovima. Dodatni kursevi obuke i gađanja biće održani u istoj ili u bazi u Hohenfelsu u Njemačkoj, rekli su zvaničnici.

Očekuje se da će Austin na konferenciji za novinare u petak objaviti da će Abrams stići u Njemačku u narednim nedjeljama, prenosi Associated press.

Govoreći u avionskoj bazi Rammstein u Njemačkoj, gdje je prvi put sazvao grupu prošlog aprila, Austin je rekao da su članovi grupe obezbijedili više od 55 milijardi dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini.

"Više od godinu dana kasnije, Ukrajina je i dalje jaka. Naša podrška nije pokolebala i ponosan sam na napredak koji smo zajedno napravili", rekao je on.