Brojne informacije
12

Američki vojnik optužen da je za 42.000 dolara prodao vojne tajne Kini, želio biti "Jason Bourn"

F. H.
Foto: CBS
Foto: CBS
Analitičar američke vojske uhapšen je i optužen za prodaju osjetljivih vojnih tajni kontaktu u Kini. Narednik Korbein Schultz uhapšen je u četvrtak u Fort Campbellu u Kentuckyju nakon istrage FBI-a i protuobavještajne službe američke vojske.

Prema optužbama, plaćeno mu je 42.000 dolara u zamjenu za desetke osjetljivih sigurnosnih zapisa. Dužnosnici kažu da je zločinačka urota započela u junu 2022. i nastavila se sve do njegova hapšenja.

Narednik Schultz optužen je za zavjeru za dobivanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani, izvoz tehničkih podataka u vezi s odbrambenim artiklima bez dozvole, zavjeru za izvoz vojnih artikala bez licence i podmićivanje javnog službenika.

"Ponašanje navedeno u današnjoj optužnici predstavlja tešku izdaju prisege da ćemo braniti našu zemlju. Umjesto da čuva informacije o nacionalnoj odbrani, optuženik se urotio sa stranim državljaninom da ih proda, potencijalno ugrozivši našu nacionalnu sigurnost", rekla je Larissa Knapp iz FBI-evog odjela za nacionalnu sigurnost.

Povjerljivi dokumenti dostavljeni su osobi za koju je optuženi vjerovao da živi u Hong Kongu, kažu dužnosnici.

Neke od informacija koje je navodno dao odnosile su se na hipersoničnu opremu, studije o budućem razvoju američkih vojnih snaga i dokument o vojnoj spremnosti Kine.

U dokumentima ministarstva pravosuđa za naplatu ne navodi se kineska vlada kao upletena u shemu niti se identificira kontakt koji mu je platio.

U optužnici stoji da je dobio upute da svojoj kontakt osobi prenese "izvorne i ekskluzivne dokumente".

Obavještajni podaci koje je dao uključuju informacije vezane uz ruski rat u Ukrajini i "operabilnost osjetljivih američkih vojnih sistema i njihove sposobnosti". Također je uključivao američke planove u vezi s Tajvanom u slučaju da bude napadnut.

Poruke koje je poslao narednik Schultz uključuju onu u kojoj kaže da je "poželio da može biti 'Jason Bourne'", navodi se u optužnici, u vezi s izmišljenim špijunskim likom.

Ranije ovog sedmice, istražitelji su uhapsili penzionisanog pukovnika američke vojske u Nebraski koji je optužen za slanje povjerljivih podataka jednoj osobi putem stranice za upoznavanje stranaca.

Hapšenje penzionisanog pukovnika uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što se američki avijatičar iz Zračne nacionalne garde Massachusettsa izjasnio krivim po šest tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje i prijenos informacija nacionalne odbrane.