Incident na Okinawi
4

Američki vojnik optužen za silovanje maloljetnice u Japanu

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki vojnik je optužen za kidnapovanje i silovanje tinejdžerke u Okinawi, japanskom otoku na kojem se nalazi najveća američka baza u ovoj regiji, javlja BBC.

Ovaj slučaj će vjerovatno dodatno pojačati protivljenje domaće javnosti američkom vojnom prisustvu, jer se na otocima nalazi više od polovine od ukupno 54.000 američkih vojnika koji služe u Japanu.

Bijes lokalnog stanovništva dodatno su rasplamsali slučajevi seksualnih napada, a jedan od najpoznatijih se dogodio 1995. godine kada su 12-godišnju djevojčicu silovala tri američka službenika. To je dovelo do višemjesečnih protesta.

Najnovije otpužbe se odnose na maloljetnicu, koja je mlađa od 16 godina, što je granica u Japanu za pristanak. Dvadesetpetogodišnji pripadnik Američkih zračnih snaga ju je navodno napao 24. decembra prošle godine, a identificiran je pomoću snimska sigurnosne kamere nakon što je porodica djevojčice prijavila slučaj. On je optužen u martu i od tada se nalazi u pritvoru japanskih vlasti. Prvo ročište je zakazano za 12. juli.

"Slučaj nije uznemirujući, već i narušava dostojanstvo djevojke i donosi značajan nivo nepovjerenja", izjavio je guvernerner Okinawe Denny Tamaki.

Lokalni mediji javljaju da vojnik nije bio na dužnosti kada je prišao djevojci u parku i rekao joj da uđe u njegov auto kako bi razgovarali. Nakon toga ju je odvezao svojoj kući i navodno je silovao.

Japan je jedna od zemalja s najvećim brojem američkih vojnika izvan SAD-a. Oko 30.000 vojnika se nalazi na Okinawi, gdje su smještene američke baze od pobjede nad Japanom u Drugom svjetskom ratu. Baze su postale strateški veoma važne jer je Okinawa blizu Tajvana te omogućava SAD-u da brzo interveniše u slučaju prijetnje iz Kine.

Američko prisustvo se ogleda u tržnim centrima, trgovinama i restoranima koji poslužuju odreske, hamburgere, tacose i drugu hranu. Zujanje motora američkih Ospreyja budi stanovnike Ginowana, koji je dom američke baze Futenma. Sedam od 10 stanovnika Okinawe smatra da je koncentracija američkih baza na njihovim otocima "nefer". Protesti protiv baza su uobičajeni, a mladi Japanci su se rezigniraniji prema američkom vojnom prisustvu. Nesreće i zločini u kojim su žrtve Japanci već dugo izazivaju napetost zbog američkog prisustva. Oficir američke mornarice je 2012. godine usmrtio dvoje japanskih državljana u saobraćajnoj nesreći tokom putovanja na planinu Fuji.

Nakon 1995. godine, sljedeći veliki protest se dogodio 2017. godine, kada je uposlenik američke vojne baze osuđen za silovanje i ubistvo 20-godišnjakinje. Potom su 2013. godine članovi Američke mornarice završili u zatvoru zbog silovanja žene na Okinawi, a ovaj slučaj je rezultirao policijskim satom za američke vojnike širom Japana.

Postoje i napori da se američke baze izmjeste u manje naseljene dijelove Okinawe, no stanovnici žele da se uklone u potpunosti.

Eksperti navode da je japanska vojna ovisnost o SAD-u prevelika da bi se to dogodilo. Tokiju je potreban Washington u izazovima s kojim se suočava, bilo da je riječ o Kini koja svojata sporne vode i ostrva ili Sjevernoj Koreji koja testira projektile.