Želio BMW
25

Američki vojnik priznao da je prodavao tajne Kini: "Volio bih biti Jason Bourne"

B. H.
Foto: Američko ministarstvo odbrane
Foto: Američko ministarstvo odbrane
Analitičar američke vojske priznao je krivnju po optužbama za zavjeru za prodaju vojnih tajni Kini, saopćilo je američko Ministarstvo pravde (DOJ).

Narednik Korbein Schultz uhapšen je u martu nakon istrage koju su proveli FBI i protuobavještajna služba američke vojske prema navodima da mu je plaćeno 42.000 dolara u zamjenu za desetke osjetljivih sigurnosnih zapisa.

Zločinačka zavjera započela je u junu 2022. i nastavila se sve do njegovog hapšenja, rekli su dužnosnici. Izricanje presude zakazano je za januar.

Narednik Schultz, koji je imao sigurnosnu dozvolu za pristup strogo povjerljivim informacijama, urotio se s nekim za koga je vjerovao da živi u Hong Kongu, stoji u sudskim dokumentima.

Navodni stanovnik Hong Konga zatražio je od narednika Schultza da prikupi osjetljive podatke u vezi s raketnom odbranom i mobilnim raketnim sistemima. Narednik Schultz također je prikupio podatke o američkim borbenim avionima, vojnoj taktici i odbrambenoj strategiji američke vojske za Tajvan, na temelju onoga što je naučila iz ruskog rata u Ukrajini.

"Zavjerom za prijenos informacija o nacionalnoj odbrani osobi koja živi izvan Sjedinjenih Američkih Država, ovaj je optuženik bezosjećajno ugrozio našu nacionalnu sigurnost kako bi unovčio povjerenje koje mu je ukazala naša vojska", kazao je Matthew Olsen, pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost.

Narednik Schultz jučer se izjasnio krivim po svim tačkama optužnice, uključujući zavjeru za dobivanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani i podmićivanje javnog dužnosnika. U optužnici se detaljno opisuju poruke koje je narednik poslao navodnom stanovniku Hong Konga, piše BBC.

U jednoj poruci, narednik Schultz piše kako bi "volio biti Jason Bourne", što je referenca na izmišljenog špijunskog lika koji se pojavljuje u više filmova. Nakon što mu je obećano da će dobiti više novca, narednik Schultz je pisao: "Nadam se! Moram vratiti svoj drugi BMW!". FBI i Komanda protuobavještajne službe američke vojske nastavljaju istragu o ovom slučaju.

SAD