Reakcija AIPAC-a
26

Američki zvaničnici "stali na žulj" najmoćnijoj lobističkoj grupi, zasmetao im stav o Izraelu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proizraelska lobistička grupa iz SAD-a AIPC, jedna od organizacija koja se naziva i najmoćnijom lobističkom grupom, reagovala je na pismo američkih zvaničnika u kojem se prijeti obustavom pomoći Izraelu.

U odgovoru koji je lobistička grupa uputila američkim zvaničnicima, navodi se kako ovakva politika i izjave potkopavaju savezništvo Izraela i SAD-a.

"Prijetnja da će prekinuti američku podršku Izraelu dok se država suprotstavlja Iranu i njegovim saveznicima na sedam frontova, slabi naše savezništvo, potkopava američke interese i šalje opasnu poruku našim zajedničkim neprijateljima", saopćeno je iz AIPAC-a.

Poručili su kako je Izrael do sada poduzeo brojne korake za isporuku pomoći Gazi.

"Za vrijeme ovog rata, u Izrael je u Gazi upućivao pomoć, uključujući hranu, lijekove i vodu. Nijedna vojska se nije suočila s ratnim okruženjem kao u Gazi, a Izrael poduzima korake kako bi zaštitio palestinske živote. Izrael će odgovoriti na zabrinutost koju su iznijele Sjedinjene Američke Države", naveli su.

Podsjetimo, Bidenova administracija poslala je pismo izraelskim čelnicima u ponedjeljak te su zatražili od Izraela da u roku od 30 dana preduzme korake za poboljšanje teških humanitarnih uslova u Gazi. Ukoliko se to ne desi, američki zvaničnici su naveli kako se rizikuje opskrba Izraela oružjem.

Izraelsku pomoć Gazi komentirali su i američki zvaničnici Lloyd Austin i Antony Blinken te su rekli kako je iznos pomoći koji je ušao u Gazu u septembru bio najniži od 2023. godine.

"Izrael mora djelovati konkretno. Nepokazivanje trajne posvećenosti implementaciji i održavanju ovih mjera može imati implikacije na američku politiku snabdijevanja Izraela oružjem", poručili su.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) godinama predstavlja organizaciju koja je zadužena za razvoj odnosa između Washingtona i Tel Aviva.

Kolika je moć ove organizacije dokaz je i to da je AIPAC, prema određenim izvještajima, do sada potrošio više od 100 miliona dolara na izbore u SAD-u.

"Ova organizacija je postala operativno krio Netanyahuove krajnje desničarske vlade. Ona prodaje lažnu sliku liberalnog Izraela u Sjedinjenim Američkim Državama i prodaje iluzije članovima Kongresa", naveo je izraelski list Haaretz.