Rusija nije imala motiv
11

Američki zvaničnici tvrde da je proukrajinska grupa raznijela Sjeverni tok

S. M.
Foto: Danish Defence / Curenje plina na Sjevernom toku 2
Foto: Danish Defence / Curenje plina na Sjevernom toku 2
Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na plinovode Sjeverni tok prošle godine, piše The New York Times.

Američki zvaničnici rekli su da nemaju dokaze da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili njegovi najviši poručnici umiješani u operaciju, ili da su počinitelji djelovali po nalogu bilo kojeg ukrajinskog vladinog zvaničnika.

Napad na plinovode, koji povezuju Rusiju sa Zapadnom Evropom, podstakao je spekulacije u javnosti o tome ko je kriv, od Moskve do Kijeva i Londona do Vašingtona, i ostao je jedna od najvažnijih nerazjašnjenih misterija rata u Ukrajini.

Neki zvaničnici smatraju Ukrajinu i njene saveznike kao najlogičniji potencijalni motiv za napad na naftovode. Oni su se godinama protivili projektu, nazivajući ga prijetnjom nacionalnoj sigurnosti jer bi omogućio Rusiji da lakše prodaje gas Evropi. Zvaničnici ukrajinske vlade i vojne obavještajne službe kažu da nisu imali nikakvu ulogu u napadu i da ne znaju ko ga je izveo.

Američki zvaničnici rekli su da mnogo toga ne znaju o počiniocima i njihovoj povezanosti. Pregled novoprikupljenih obavještajnih podataka sugerira da su oni bili protivnici ruskog predsjednika Vladimira V. Putina, ali se ne preciziraju članovi grupe, niti ko je rukovodio ili platio operaciju.

Američki zvaničnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, način na koji su do njih došli ili bilo koje detalje o snazi ​​dokaza koje sadrže. Rekli su da nema čvrstih zaključaka o tome, ostavljajući otvorenu mogućnost da su operaciju možda vodile nezvanične snage koje su povezane s ukrajinskom vladom ili njenim sigurnosnim službama.

Neke početne američke i evropske spekulacije bile su usredsređene na moguću rusku krivicu, posebno s obzirom na njenu sposobnost u podmorskim operacijama, iako je nejasno kakvu bi motivaciju Kremlj imao u sabotiranju naftovoda s obzirom da su oni bili važan izvor prihoda i sredstvo za Moskvu da vrši utjecaj na Evropu.

Prema jednoj procjeni, cijena popravke cjevovoda počinje od oko 500 miliona dolara. Američki zvaničnici kažu da nisu pronašli nikakve dokaze o umiješanosti ruske vlade u napad.

Zvaničnici koji su pregledali obavještajne podatke rekli su da vjeruju da su saboteri najvjerovatnije ukrajinski ili ruski državljani, ili neka kombinacija jednih i drugih. Američki zvaničnici rekli su da nije umiješan nijedan američki ili britanski državljanin.

Plinovodi su u septembru uništeni dubokim morskim eksplozijama, što su američki zvaničnici u to vrijeme opisali kao čin sabotaže.

Evropski zvaničnici su javno rekli da veruju da je operacija koja je ciljala Sjeverni tok verovatno bila sponzorisana od strane države, verovatno zbog sofisticiranosti sa kojom su počinioci postavljali i detonirali eksploziv na dno Baltičkog mora, a da nisu bili otkriveni. Američki zvaničnici nisu javno izjavili da vjeruju da je operaciju sponzorisala država.

Eksploziv je najvjerovatnije podmetnut uz pomoć iskusnih ronilaca za koje se činilo da ne rade za vojne ili obavještajne službe, rekli su američki zvaničnici koji su pregledali nove obavještajne podatke. Ali moguće je da su počinioci prošli specijaliziranu državnu obuku u prošlosti.