Ispaštaju najugroženiji
46

Američko-britanski zračni napadi na Jemen natjerali humanitarne agencije da obustave operacije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Humanitarne agencije počele su obustavljati vitalne operacije u Jemenu nakon nedavnih napada SAD-a i Velike Britanije a na ciljeve Huta, usred upozorenja da daljnja vojna intervencija riskira produbljivanje jedne od najgorih svjetskih humanitarnih kriza.

Koalicija od 23 humanitarne organizacije koje djeluju unutar zaljevske države objavila je u utorak zajedničku izjavu, upozoravajući da će vojna eskalacija dodatno ugroziti njihovu sposobnost pružanja ključnih usluga, dok će pogoršati životne uslove za milione ljudi u Jemenu.

Izjava od utorka, objavljena nedugo nakon izvještaja da je još jedan teretni brod pogođen projektilom u blizini obale Jemena, glasi:

"Nakon napada SAD-a i Velike Britanije, neke humanitarne organizacije bile su prisiljene obustaviti operacije zbog zabrinutosti za sigurnost, dok su druge procjenjuju sposobnosti za rad."

Njihova intervencija uslijedila je nekoliko dana nakon zračnih napada na mete unutar Jemena od strane SAD-a i Velike Britanije nakon napada Huta na brodove koji plove ka Izraelu ili su u izraelskom vlasništvu. Huti su rekli da su ti napadi bili pokušaj da se izvrši pritisak na Izrael da dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i da bi izraelski prekid vatre odmah doveo do slobodnog protoka brodova.

Napadi su potaknuli opću uzbunu u osiromašenoj zemlji koja je već pogođena onim što UN opisuje kao jednu od najgorih svjetskih humanitarnih katastrofa. Oko 21 milion Jemenaca, dvije trećine stanovništva, oslanja se na pomoć kako bi preživjelo.

Save the Children, jedna od najvećih humanitarnih skupina u Jemenu sa 700 zaposlenika, rekla je da je među onima koje trenutačno procjenjuju svoje operacije. Shannon Orcutt, glasnogovornica organizacije za Jemen, rekla je za Guardian:

"Nekoliko naših glavnih partnera već je pauziralo (usluge) jer su zabrinuti za sigurnost i zaštitu osoblja."

Izjava, koju je Save the Children potpisala zajedno s Norveškim vijećem za izbjeglice, Saferworldom i Relief Internationalom, među ostalima, pozvala je UK i SAD, zajedno s Hutima, da daju prednost diplomatiji "nad vojnim opcijama".

“Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni i sigurni te mora biti zagarantovana nesmetana dostava humanitarne pomoći. Unutar šireg regionalnog konteksta, također ponavljamo poziv na trenutačni i održivi prekid vatre u Gazi kako bismo spasili živote i spriječili daljnju nestabilnost u cijeloj regiji", stoji u saopćenju.

Privremene humanitarne procjene nakon napada SAD-a i Velike Britanije sugeriraju da se milioni suočavaju s raširenim raseljavanjem, nesigurnošću hrane i ograničenim pristupom osnovnim uslugama.

U saopćenju se dodaje da humanitarni faktori "već osjećaju utjecaj sigurnosne prijetnje u Crvenom moru budući da poremećaji u trgovini podižu cijene i uzrokuju kašnjenja u isporukama robe koja spašava živote".

Čini se da 23 agencije za pomoć, koje također uključuju Danski savjet za izbjeglice, MedGlobal i Adra Yemen, pozivaju britanskog premijera Rishija Sunaka i američkog predsjednika Joea Bidena na suzdržanost.

"Politički lideri moraju razmotriti strašne humanitarne implikacije vojne eskalacije i suzdržati se od radnji koje bi mogle rezultirati ponovnim oružanim sukobom velikih razmjera u Jemenu", stoji u saopćenju.

Zasebno, Baraa Shaiban, politički analitičar za Jemen i suradnik na londonskom Royal United Services Instituteu, upozorio je da su napadi na vojnu infrastrukturu Hutija od strane SAD-a i Velike Britanije učinkovito "ponovno traumatizirali" milione Jemenaca.

Shaiban je rekao da su napadi ponovno probudili uzbunu koju su mnogi osjetili prije osam godina kada su Saudijska Arabija i osam drugih većinom sunitskih arapskih država uz potporu SAD-a, Velike Britnaije i Francuske - započele zračne napade na Hutije.

"To ih je podsjetilo kako je sve počelo 2015. godine, strah do čega bi ti napadi mogli dovesti. Zabrinutost za njih je: 'Znači li to još jedan sukob?'", kazao je Shaiban.