Najmodernije rakete
1

Američko oružje vrijedno milijarde dolara ide u Saudijsku Arabiju i Emirate

B. H.
Foto: US Army
Foto: US Army
Sjedinjene Američke Države odobrile su novu prodaju oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji u ukupnoj vrijednosti od 2,25 milijardi dolara, saopštio je Pentagon u petak.

U odvojenim izjavama, Pentagon je naveo da je State Department odobrio moguću prodaju 220 AIM-9X Block II Sidewinder taktičkih raketa i druge povezane opreme u vrijednosti od 251,8 miliona dolara.

Također, SAD su odobrile moguću prodaju 2.503 AGM-114R3 Hellfire II raketa i druge logističke podrške, procijenjene na 655 miliona dolara.

"Predložena prodaja će poboljšati sposobnost Saudijske Arabije da se nosi s trenutnim i budućim prijetnjama te poboljšati interoperabilnost sa sistemima koje koriste američke snage i druge zemlje Zaljeva. Stalna ulaganja Saudijske Arabije u njene odbrambene sposobnosti ključna su za zaštitu njenih granica, energetske infrastrukture i stanovnika," navedeno je iz Pentagona.

Također, Pentagon je ranije ove sedmice potvrdio da je šef Pentagona, Lloyd Austin, u razgovoru sa saudijskim ministrom odbrane, princom Khalidom bin Salmanom, potvrdio američku posvećenost odbrani Kraljevine te mu zahvalio za napore Rijada u promoviranju mira na Bliskom istoku.

Odvojeno, Pentagon je najavio odobrenje za moguću prodaju 259 vođenih raketnih sistema za višestruko lansiranje (GMLRS) M31A1 Unitary Pods, koji uključuju 1.554 rakete. U ovaj ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara također su uključene 203 rakete Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary Missiles.