"Vrijeme je za rješenje"
40

Amerika i saveznici uputili hitan poziv zbog situacije u Libanu: Prekinite napade, ovo nije ni u čijem interesu

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države, Francuska i neki od njihovih saveznika pozvale su na hitan 21-dnevni prekid vatre između Izraela i Hezbolaha, a istovremeno izražavaju podršku prekidu vatre u Gazi.

Ovo se navodi u zajedničkoj izjavi zemalja koju je objavila Bijela kuća nakon hitne sigurnosne mjere Ujedinjenih nacija sastanka o Libanu.

"Situacija između Libana i Izraela od 8. oktobra 2023. je nepodnošljiva i predstavlja neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije", navodi se u saopštenju, navodeći datum kada je Hezbolah počeo napade u oktobru.

"Ovo nije ni u čijem interesu, ni naroda Izraela ni naroda Libana. Vrijeme je da se zaključi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se bezbjedno vrate svojim kućama", saopćili su.

Pozvali su "sve strane, uključujući vlade Izraela i Libana, da odmah podrže privremeni prekid vatre i da daju pravu šansu za diplomatsko rješenje".

"Tada smo spremni u potpunosti podržati sve diplomatske napore da se zaključi sporazum između Libana i Izraela u ovom periodu, nadovezujući se na napore u posljednjih nekoliko mjeseci čime se ova kriza u potpunosti okonča", zaključuje se u saopćenju.

Ostali potpisnici izjave su Australija, Kanada, Evropska unija, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

Bijela kuća također je objavila odvojenu izjavu američkog predsjednika Joe Bidena i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su se sastali na marginama Generalne skupštine UN-a, pozivajući na "široku podršku" zajedničke izjave i "za hitnu podršku vlada Izraela i Libana".

"Vrijeme je za naselje na granici Izraela i Libana koje će osigurati sigurnost kako bi se civilima omogućilo da se vrate svojim domovima. Razmjena vatre od 7. oktobra, a posebno u protekle dvije sedmice, prijeti mnogo širim sukobom i štetom po civile", kažu dvojica predsjednika te dodaju:

"Stoga smo proteklih dana zajedno radili na zajedničkom pozivu na privremeni prekid vatre kako bismo diplomatiji dali šansu za uspjeh i izbjegli daljnje eskalacije preko granice".

Ni u jednoj od izjava ni u jednom trenutku se ne spominju Hezbolah ili Hamas.