Najnovija odluka SAD-a
67

Amerika najavila nove sankcije ruskom državnom emiteru, odmah stigao odgovor Zaharove

S. Š.
Antony Blinken
Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je nove sankcije ruskom medijskom kanalu Russia Today, optužujući ga da je "de facto ruka ruskog obavještajnog aparata".

Najviši američki diplomata rekao je novinarima u petak da je Russia Today dio mreže medijskih kuća koje podržava Rusija, a koje pokušavaju tajno da "potkopaju demokratiju u Sjedinjenim Američkim Državama".

Dodao je da je ruska vlada "ugradila u RT, jedinicu sa cyber operativnim sposobnostima i vezama sa ruskim obavještajnim službama".

RT je uživo prenosio primjedbe Blinkena o X i proglasio to "najnovijom teorijom zavjere SAD".

Portparolka ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da bi u SAD trebalo da postoji "nova profesija - specijalista za sankcije uvedene Rusiji".

Odgovarajući na američke navode da je RT pokušao utjecati na izbore, glavna urednica RT-a Margarita Simonyan, koju su prošle sedmice sankcionirale SAD, rekla je da su oni odlični nastavnici, dodajući da su mnogi zaposlenici RT-a studirali u SAD-u i uz američko finansiranje.

State Department je optužio državnu radiodifuziju, nekadašnju Russia Today, da se bavi "informativnim operacijama, tajnim uticajem i vojnim nabavkama" u zemljama Evrope, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, prenosi BBC.

Blinken je također optužio RT da vodi online prikupljanje sredstava za kupovinu pancira, snajperskih pušaka, dronova i druge opreme za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini. Mediji je, kako je rekao, također nastojao utjecati na politiku Moldavije u koordinaciji s ruskim obavještajnim službama uoči predsjedničkih izbora u oktobru 2024. godine.

SAD su već optužile dvojicu službenika RT-a zbog navodnog pokušaja miješanja u ovogodišnje predsjedničke izbore, ali su američki zvaničnici u petak rekli da je državni emiter igrao veću ulogu u naporima Rusije da podriva demokratije.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao kako je "najmoćniji lijek protiv ruskih laži istina",

"Ona obasjava jarko svjetlo na ono što Kremlj pokušava učiniti pod okriljem tame", poručio je Blinken.

Blinken je naglasio da sankcije nisu povezane sa sadržajem izvještavanja te kuće te je potvrdio podršku SAD-a nezavisnom novinarstvu.

Inače, ova odluka SAD-a je dio niza akcija koje je američka vlada poduzela protiv ruskih državnih medija kako se približavaju izbori 2024. State Department je također odredio RT kao stranu misiju.