Zbog transfera oružja
38

Amerika novim sankcijama udarila na iransku aviokompaniju, pridružiti će se još država

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sjedinjene Države uvele su nove sankcije glavnom iranskom zračnom prijevozniku, a tri ključna evropska saveznika najavila da će učiniti isto kao odgovor na Teheranovo navodno prebacivanje balističkih projektila Rusiji.

Državni sekretar Antony Blinken ranije je u utorak pregledao potez nametanja sankcija Iran Airu, nazvavši iransku isporuku raketa Moskvi "dramatičnom eskalacijom".

Ministri vanjskih poslova Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke u utorak su zajednički nazvali prijenos projektila "izravnom prijetnjom evropskoj sigurnosti".

Osim kretanja prema sankcijama, također su rekli da će njihove zemlje "odmah poduzeti korake za otkazivanje bilateralnih sporazuma o zračnim uslugama s Iranom". Taj će potez ograničiti sposobnost Iran Aira da leti u Europu i UK.

"E3 je privatno i javno bio jasan da ćemo poduzeti nove i značajne mjere protiv Irana ako do transfera dođe", rekli su u zajedničkoj izjavi, koristeći "E3" u odnosu na njihov trio zemalja.

Ovo nije prvi put da je SAD uveo sankcije Iran Airu i nije jasno hoće li najnovije kaznene mjere zapravo poslužiti za odvraćanje Teherana. Ipak, zajedničke akcije imaju za cilj poslati oštar prijekor iranskoj naovdnoj kontinuiranoj potpori ruskom ratu u Ukrajini.

Osim dodatnih sankcija Iran Airu, SAD je također uveo sankcije ruskim i iranskim dužnosnicima i kompanijama uključenim u transfere oružja. Također su identificirali "četiri broda kao blokiranu imovinu koja omogućuje Iranu isporuku komponenti oružja i sistema naoružanja, uključujući bespilotne letjelice (UAV) i balističke projektile malog dometa (CRBM), u Rusiju", navodi Ministarstvo finansija u saopćenju za javnost.

Blinken je na konferenciji ranije u utorak rekao da su "posljednjih dana" SAD "razmijenile obavještajne podatke koji stoje iza ovih otkrića, s našim saveznicima i partnerima i rade zajedno kako bi osigurale značajne ekonomske posljedice za akcije Teherana".

Iran je ranije negirao navode o isporuci projektila Rusiji, te pozvao sve strane da prestanu naoružavati Ukrajinu i Rusiju.