Gađani podzemni objekti
35

Amerika prvi put u napadima na Hute iskoristila nevidljive bombardere B-2

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ministar odbrane SAD-a Llyod Austin saopćio je kako su snage njegove države izvele niz napada na Hute u Jemenu koristeći nevidljive bombardere B-2. Meta napada su navodno bila podzemna skladišta oružja.

U napadnutim objektima, rekla su tri dužnosnika američke odbrane za CNN nakon napada, nalazilo se napredno konvencionalno oružje koje se koristilo za gađanje vojnih i civilnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

"Ovo je bila jedinstvena demonstracija sposobnosti Sjedinjenih Američkih Država da gađaju objekte koje naši protivnici žele držati izvan dosega, bez obzira na to koliko su duboko zakopani pod zemljom, ojačani ili utvrđeni. Upotreba američkih zračnih snaga B-2 Spirit nevidljivih bombardera dugog dometa demonstrira sposobnost SAD-a za globalne napade za poduzimanje akcija protiv ovih ciljeva kada je to potrebno, bilo kada, bilo gdje.", rekao je Austin u izjavi.

To je bio prvi put da su SAD upotrijebile strateški nevidljivi bombarder za napad na Hutie u Jemenu od početka američke kampanje. B-2 je puno veća platforma od borbenih aviona koji su dosad korišteni za napade na Hute, sposobna nositi daleko veći teret bombi.

Austin je rekao da je odobrio napade prema uputama predsjednika Joea Bidena kako bi se "dodatno degradirala" sposobnost Huta nakon više od godinu dana napada Huta na američka i međunarodna plovila u regiji. Objekti su držali "razne komponente oružja" oružja koje se koristilo za ciljanje brodova na Bliskom istoku, rekao je ministar odbrane.

"Nastavit ćemo jasno pokazivati Hutima da će biti posljedica za njihove nezakonite i bezobzirne napade", rekao je.

Napad na Hute dolazi u vrijeme velikih napetosti u regiji. Očekuje se da će Izrael uzvratiti na nedavni raketni napad Irana prije američkih izbora 5. novembra, a njegovi napadi na Gazu i Liban su u toku.

Udar u četvrtak rano ujutro po lokalnom vremenu, najnoviji je u sagi napada Huta i SAD-a, budući da Huti mjesecima izvode stalne napade na komercijalne brodove i imovinu mornarice u regiji .

To također dolazi u trenutku kada su američki vojnici počeli pristizati u Izrael nakon što je SAD najavio postavljanje naprednog proturaketnog sistema kako bi zaštitio Izrael nakon iranskog raketnog baraža.

Dok su SAD u prošlosti izvodile napade protiv Hutia u partnerstvu s Velikom Britanijom, napad od srijede izveo je sam SAD. Prema Centralnoj komandi SAD-a, u operaciju su uključena i sredstva američke avijacije. i mornarice.