Obuhvaćeno 10 osoba
38

Amerika uvela sankcije ruskoj medijskoj grupi zbog utjecaja na predsjedničke izbore

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije medijskoj grupi "Rossiya Segodnya" koju čine RIA Novosti, Russia Today i Sputnjik. Sankcijama je obuhvaćeno deset osoba na rukovodećim pozicijama u ovim medijima.

Informaciju o novim sankcijama objavilo je Ministarstvo finansija SAD-a.

Ističe se da se nove sankcije odnose i na glavnu urednicu "Rossiya Segodnye" čiji je Sputnjik dio, kao i protiv niza rukovodilaca medija Russia Today.

Kao razlog za uvođenje sankcija navodi se "neprijateljski uticaj na predsjedničke izbore u Americi".

U obrazloženju se navodi da su od početka 2024. godine rukovodioci Russia Today, ruskog medijskog medija koji finansira država, započeli s regrutovanjem američkih influensera za podršku njihovoj kampanji "zlonamjernog utjecaja".

"Russia Today je koristio lažnu kompaniju kako bi prikrio vlastitu umiješanost ili umiješanost ruske vlade u sadržaj koji je trebao utjecati na američku publiku", navodi se u saopćenju američkog Ministarstva finansija.

Sankcionisani su Margarita Simonovna Simonjan, Elizaveta Yuryevna Brodskaia, Anton Sergeyvich Anisimov, Andrey Vladimirovich Kiyashko, Konstantin Kalashnikov, Elena Mikhaylovna Afanasyeva, Aleksey Alekseyevich Garashchenko, Anastasia Igorevna Yermoshkina, Aleksandr Vitalyevich Nezhentsev i Vladimir Grigoryevich Tabak.

Sva imovina sankcionisanih osoba koja se nalazi u SAD-u ili u posjedu ili kontroli američkih osoba je blokirana i mora se prijaviti OFAC-u.