Oslobođen u četvrtak
45

Amerikanac 34 godine proveo nevin u zatvoru, ima pravo na odštetu do 80.000 dolara za svaku godinu

A. L.
Foto: Fox News
Foto: Fox News
Nepravomoćno osuđeni muškarac iz Teksasa, koji je proveo 34 godine u zatvoru zbog ubistva 1980-ih, oslobođen je u četvrtak, rekavši da je, iako ne može da vrati te godine, bio sretan i da ide naprijed.

"Uzbuđen sam što je ovaj dan konačno došao", rekao je Benjamin Spencer koji sada ima 59 godina.

Sudac okruga Dallas odobrio je prijedlog ureda okružnog tužioca da se odbaci teška optužba za pljačku protiv Spencera, koji je prvobitno bio osuđen za ubistvo 1987. u otimanju automobila i smrti Jeffreya Younga.

"Dobar je dan", rekla je advokatica odbrane Cheryl Wattley, koja je radila na Spencerovom slučaju više od 20 godina. "Trudim se da ne zaplačem", dodala je nakon presude.

Wattley je pohvalio okružnog tužitelja okruga Dallas za zločine Johna Creuzota jer je ozbiljno pogledao dokaze koji su diskreditirani u ovom slučaju.

Svjedoci optužbe, uključujući doušnika iz zatvora koji je tražio pomilovanje, dali su lažne iskaze, rekao je Creuzot. Dodao je da tužioci u to vrijeme također nisu pružili odbrani dokaze koji bi Spensera isključili iz zločina, uključujući otiske prstiju.

Spencer, koji je ostao pri svojoj nevinosti, prvo je osuđen za ubistvo 1987. godine, ali ta presuda je kasnije poništena. Ali, potom mu je ponovo suđeno i osuđen je na doživotni zatvor zbog teške pljačke Younga.

Pušten je uz kauciju 2021. godine nakon što je ured okružnog tužioca utvrdio da su mu povrijeđena ustavna prava i da nije dobio pravično suđenje zbog lažnog iskaza svjedoka i uskraćivanja dokaza.

Apelacioni sud u Teksasu poništio je njegovu osudu ranije ove godine, vraćajući slučaj u okrug Dallas.

Pomoćnica okružnog tužioca Cynthia Garza, koja vodi Ured za integritet osuđujućih presuda, rekla je: "Ne postoje vjerodostojni ili fizički dokazi da je on na bilo koji način umiješan u ovaj zločin."

Spencer je jedan od 60 ljudi s najdužim stažom koji su proglašeni nevinim, prema podacima koje vodi Nacionalni registar oslobađanja od odgovornosti.

Prema zakonu Teksasa, on ima pravo na paušalnu isplatu do 80.000 dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru i rentu, rekao je Wattley.

Wattley je rekao da Spencer pokušava živjeti svoj život časno i "pokušava biti primjer kojim se drugi mogu inspirirati".